Marleen Finoulst Verschenen op 17/03/2015

In het nieuws

Elektronische gadgets in bed, zoals smartphones, laptops en iPads, zouden ongunstige effecten hebben op de gezondheid. Er zouden aanwijzingen zijn dat ze het risico op kanker verhogen.

Factcheck

Tot op heden bestaat er geen enkel bewijs dat blootstelling aan ledlicht, in late uren, zoals in bed bijvoorbeeld, tot ernstige ziekten, zoals kanker, leidt. Wat wel bekend is, is dat blauw licht, uit beeldschermen bijvoorbeeld, de slaap kan verstoren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit alarmerend bericht is afkomstig van een opiniestuk geschreven door twee Amerikaanse wetenschappers (1). Ze verzamelden allerlei studies over de effecten van ledlicht. Ledlampen zijn energiezuinige alternatieven (spaarlampen). Over de blauwe variant, die gebruikt wordt in computerschermen, smartphones en tablets, bestaat al langer ongerustheid. Blauw licht maakt alert en wanneer je in bed nog naar een scherm tuurt, kan dit een tijdje wakker houden. Slaaptekort wordt in diverse studies in verband gebracht met gewichtstoename, depressie en zelfs kanker. Ook zijn er een studies die shiftwerk in verband brengen met slaapgebrek en met een verhoogd risico op kanker, van borst, prostaat en darm.Tenslotte werden studies bekeken waarbij deelnemers tijdens hun slaap aan divers licht werden blootgesteld, wat leidde tot veranderende concentraties van allerlei substanties in het lichaam. De beide wetenschappers gooiden alle studies op een hoop en stellen in hun artikel dat blootstelling aan ledlicht mogelijk gezondheidsrisico's inhoudt, waaronder obesitas, depressie en kanker.

Bron

(1) Stevens RG, Zhu Y. Electric light, particularly at night, disrupts human circadian rhythmicity: is that a problem? Philosophical Transactions B. Published online March 16 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat hier niet om een goed uitgevoerde studie, maar om een opiniestuk van twee wetenschappers. Ze brengen studies samen, leggen verbanden tussen de resultaten, maar schrijven niet hoe ze deze onderzoekjes selecteerden of hoe ze tot die verbanden komen. De studies kunnen zo gekozen zijn, dat ze hun idee, namelijk dat ledlicht schadelijk is, ondersteunen.

We weten dat licht, vooral blauw licht, de slaap verstoort en dat slaapgebrek op zichzelf een risicofactor is, voor gewichtstoename (je bent geneigd meer te eten als je moe bent) of een depressieve stemming. Maar stellen dat blootstelling aan ledlicht misschien kanker veroorzaakt, is een brug te ver. Tot nu toe legt geen enkele goed uitgevoerde studie een verband tussen ledlicht en kanker. De bezorgdheid van de heren is misschien terecht, maar uitspraken hierover zijn zeker te vroeg. Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken: over kankerverwekkende eigenschappen van ledlicht is momenteel geen sprake.

Conclusie

Tot op heden bestaat er geen enkel bewijs dat blootstelling aan ledlicht, in late uren, zoals in bed bijvoorbeeld, tot ernstige ziekten, zoals kanker, leidt. Wat wel bekend is, is dat blauw licht, uit beeldschermen bijvoorbeeld, de slaap kan verstoren.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/03March/Pages/Does-light-at-night-pose-a-health-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief