Marleen Finoulst Verschenen op 23/09/2014

Door u gekozen

Op ‘No Make Up Day’ lazen we in de krant dat make-up niet zo onschuldig is. Volgens een nieuwe studie zou gebruik van make-up en parfums voor een toename van astma bij kinderen zorgen.

Factcheck

Deze Amerikaanse studie vindt een mogelijk verband tussen blootstelling aan bepaalde ftalaten in de zwangerschap en een risico op astma bij het nageslacht. De ftalaten waarover het hier gaat, mogen niet gebruikt worden in Europese cosmeticaproducten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers onderzochten urinestalen van 300 zwangere vrouwen van Afrikaanse en Dominicaanse origine die leven in Manhattan en de Bronx in New York. Enkel vrouwen die niet roken, geen drugs gebruikten en regelmatige zwangerschapscontroles hadden, mochten deelnemen. De urine werd verzameld in het derde zwangerschapstrimester en de onderzoekers analyseerden de aanwezigheid van ftalaten. Ftalaten zijn chemische substanties die onder meer gebruikt worden in make-up, parfums, als weekmaker in plastiek en in lijm. 

De kinderen van deze 300 vrouwen werden gevolgd tot de leeftijd van 11 jaar. De kinderen van de vrouwen met de hoogste concentraties aan ftalaten in de urine ontwikkelden 70% vaker astma in vergelijking met de kinderen van moeders met de laagste concentraties (1). De diagnose astma werd bevestigd door een arts. De onderzoekers besloten dat hoge blootstelling aan ftalaten in de zwangerschap gepaard gaat met een 70% verhoogd risico op astma bij het nageslacht tot de leeftijd van 11 jaar.

Bron

(1) Whyatt RM, Perzanowski MS, Just AC, et al. Asthma in Inner-City Children at 5-11 Years of Age and Prenatal Exposure to Phthalates: The Columbia Center for Children’s Environmental Health Cohort (PDF, 643kb). Environmental Health Perspectives. Published online September 17 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het vermoeden dat blootstelling aan ftalaten het risico op astma verhoogt, bestaat al langer. Dit is wel de eerste keer dat dit verband onderzocht werd bij zwangere vrouwen. Dit onderzoek toont inderdaad een verband tussen ftalaten en astma bij kinderen, maar kan niet aantonen dat het hier zou gaan om een oorzakelijk verband. Ftalaten worden onder meer in make-up en in parfums gebruikt, maar waar de ftalaten vandaan kwamen die in de urine van de zwangere vrouwen gevonden werden, is niet bekend.

De idee dat ze afkomstig zijn van make-up en parfums heeft te maken met het type ftalaten waarvoor het verband met astma werd aangetoond. Het gaat namelijk om twee specifieke ftalaten: BBzP en DnBP: deze worden inderdaad gebruikt door de cosmetische industrie in de Verenigde Staten, maar ze zijn verboden in Europa. Met andere woorden, Europese make-up en parfums bevatten deze verdachte ftalaten niet. In de VS worden ze wel al verboden in speelgoed voor kinderen, net als bij ons.

Conclusie

Deze Amerikaanse studie vindt een mogelijk verband tussen blootstelling aan bepaalde ftalaten in de zwangerschap en een risico op astma bij het nageslacht. De ftalaten waarover het hier gaat, mogen niet gebruikt worden in Europese cosmeticaproducten.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/09September/Pages/Cosmetic-blamed-for-upped-child-asthma-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief