Marleen Finoulst Verschenen op 22/02/2016

In het nieuws

Zwangerschap en medicijnen gaan niet goed samen. Paracetamol in de zwangerschap zou dan toch tot astma kunnen leiden. Ook baby’s die de pijnstiller krijgen zouden meer risico lopen.

Factcheck

Deze studie suggereert dat gebruik van paracetamol in de zwangerschap of de eerste levensmaanden van de baby het risico op astma licht verhoogt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Paracetamol (onder andere in Dafalgan en Panadol) geldt als veilige pijnstiller voor zwangere vrouwen. Toch is al jaren sprake van een mogelijke link met astma bij het nageslacht. Een Noorse onderzoeksgroep zocht het nog eens uit (1). Gegevens over 114.761 kinderen geboren in Noorwegen tussen 1999 en 2008 werden vergeleken met gegevens over astma bij 53.169 van deze kinderen op 3 jaar en 25.394 kinderen op 7 jaar en gegevens over gebruik van medicatie voor astma. Aan de moeders van deze kinderen werd gevraagd of ze paracetamol hadden gebruikt in de zwangerschap, wanneer, hoeveel en voor welke indicatie. De onderzoekers hielden rekening met leeftijd van de moeder, rookgedrag, astma, antibioticagebruik, opleiding, lichaamsgewicht en aantal kinderen.

Uit analyse van alle gegevens bleek het volgende: 28% van de kinderen had een moeder die paracetamol had ingenomen tijdens de zwangerschap, 15% van de kinderen kreeg zelf paracetamol in de eerste zes levensmaanden, 19% kwam zowel prenataal als in de eerste zes levensmaanden met paracetamol in contact en 5,7% had astma op 3 jaar. Kinderen liepen iets meer risico op astma wanneer hun moeder de pijnstiller had genomen tijdens de zwangerschap of indien ze zelf al heel vroeg de pijnstiller hadden gekregen.

Bron

(1) Magnus MC, Karlstad Ø, Håberg SE, et al. Prenatal and infant paracetamol exposure and development of asthma: the Norwegian Mother and Child Cohort Study. International Journal of Epidemiology. Published online February 9 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Eerdere studies vonden een gelijkaardig verband tussen paracetamol en astma, maar veronderstelden dat niet de paracetamol, maar wel de luchtweginfectie van de moeder in de zwangerschap, oorzaak was van het licht verhoogde risico op astma. Deze studie suggereert echter dat toch de pijnstiller de rechtstreekse oorzaak zou kunnen zijn, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Een zwakte in deze studie is de bevraging van de moeders: zij moesten zich exact herinneren of, hoeveel en wanneer in de zwangerschap ze paracetamol hadden ingenomen.

Indien de pijnstiller inderdaad het risico op paracetamol bij kleine kinderen verhoogt, dat gaat het om een zeer beperkt risico, maar dit moet bevestigd worden.

Als vuistregel geldt: zo weinig mogelijk medicatie in de zwangerschap, maar indien nodig, is paracetamol een veilige keuze.

Conclusie

Deze studie suggereert dat gebruik van paracetamol in de zwangerschap of de eerste levensmaanden van de baby het risico op astma licht verhoogt.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/02February/Pages/Paracetamol-use-in-pregnancy-and-infancy-linked-to-child-asthma.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief