Marleen Finoulst Verschenen op 04/06/2015

In het nieuws

Na een simpele therapiesessie van een uur gaat bijna driekwart van de mensen met acute slapeloosheid beter slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Northumbria University.

Factcheck

Deze studie toont aan dat een enkele sessie cognitieve gedragstherapie nuttig is bij slapeloosheid die minder dan 3 maanden duurt, althans bij jonge mensen die geen slaapmedicatie innemen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Veertig volwassenen, waarvan 55% vrouwen, met gemiddelde leeftijd 32 jaar en vergelijkbare klachten van slapeloosheid sinds een periode van minder dan 3 maanden, werden uitgenodigd voor een studie (1). Geen van de deelnemers nam slaapmedicatie en voor de meesten had de oorzaak van de slapeloosheid met werkstress, relatie- of familiale problemen te maken.

De helft kreeg cognitieve gedragstherapie gedurende één uur en de andere helft kreeg geen therapie. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die problemen op een rationele manier aanpakt: er wordt getracht via inzichten en kennis gedrag te veranderen (2). Deze therapievorm heeft haar deugdelijkheid bij slapeloosheid al bewezen, maar mensen houden de therapie niet altijd vol, omdat ze tijdrovend is: de sessies lopen gewoonlijk over 6 tot 8 weken. De Amerikaanse onderzoekers wilden weten of één enkele sessie kan volstaan bij kortdurende slapeloosheid (minder dan 3 maanden). Vier weken na de sessie cognitieve gedragstherapie bleek 60% van de behandelde groep geen slaapprobleem meer te hebben in vergelijking met 15% in de placebogroep.

De onderzoekers besluiten dat een enkele cognitieve gedragstherapeutische sessie waarschijnlijk volstaat bij kortdurende slapeloosheid bij jonge mensen die geen slaapmedicatie nemen.

Bron

(1) Ellis JG, Cushing T, Germain A. Treating Acute Insomnia: A Randomized Controlled Trial of a "Single-Shot" of Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia. Sleep. Published online June 1 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Cognitieve gedragstherapie werkt bij slapeloosheid. Dat een enkele sessie al veel effect heeft, moet bevestigd worden in grotere studies. In dit onderzoek werden slechts 20 mensen behandeld. De opvolgperiode (4 weken) was bovendien erg kort. Het effect werd vergeleken met ‘geen therapie’, en niet met een andere behandeling. Het gaat ook om een afgelijnde groep van jonge mensen die door mentale problemen kortstondig met slaapproblemen kampten en geen slaappillen gebruikten. Of zo’n éénmalige sessie even succesvol is bij oudere mensen, bij langdurigere slaapklachten of om slaapmedicatie af te bouwen, is niet bekend.

Conclusie

Deze studie toont aan dat een enkele sessie cognitieve gedragstherapie nuttig is bij slapeloosheid die minder dan 3 maanden duurt, althans bij jonge mensen die geen slaapmedicatie innemen.

Referenties

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/cognitieve-gedragstherapie

http://www.nhs.uk/news/2015/06June/Pages/Can-a-single-shot-therapy-session-cure-insomnia.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief