Marleen Finoulst Verschenen op 17/01/2014

In het nieuws

“Een voeding rijk aan vezels helpt astmaklachten onder controle houden. Tot die  conclusie kwamen Zwiterse onderzoekers na een studie met muizen.”

Factcheck

Bij muisjes die veel vezels eten, verandert de samenstelling van de darmflora: de bacteriën die in de darm huizen en een rol spelen bij de spijsvertering. Ook vindt men meer bouwstenen voor afweerstoffen in de bloedbaan, waardoor de afweer wordt aangesterkt en de muisjes en beter bestand lijken tegen blootstelling aan huisstofmijten. Een interessante bevinding, maar of dit ook voor mensen met astma opgaat, is niet bekend.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Aan de Universiteit van Lausanne onderzocht men de impact van een vezelrijk dieet op de darm en de longen van proefmuizen (1). De twee soorten voedingsvezels werden gebruikt: oplosbare en niet-oplosbare, allebei van plantaardige oorsprong. Oplosbare vezels in de voeding worden verteerd: ze worden afgebroken in het darmkanaal en opgenomen in het lichaam onder de vorm van korte-ketenvetzuren die onder andere gebruikt worden als bouwstenen voor natuurlijke afweerstoffen. Onoplosbare vezels worden niet verteerd en gaan met de stoelgang weer naar buiten. Groenten en fruit bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. In dit onderzoek werd een deel van de proefmuizen op een dieet met een normaal vezelgehalte en een ander deel op een vezelarm dieet gezet. Alle muisjes werden vervolgens blootgesteld aan huisstofmijten (die onder andere astma bij mensen veroorzaken) en na zes dagen werden de luchtwegen van de muisjes onderzocht op allergische reacties. Bij de muisjes die vezelarm voer gekregen hadden, was de allergische reactie in de longen ernstiger dan bij de muisjes die een dieet met normaal vezelgehalte gekregen hadden. In een
tweede experiment kregen de muisjes bovenop een dieet met normaalvezelgehalte
een extra portie oplosbare vezels of onoplosbare vezels toegediend. Na afloop
werd de samenstelling van bacteriën in de darm (darmflora) onderzocht alsook de
longen. De muisjes die extra oplosbare vezels gegeten hadden, hadden duidelijk
minder allergische symptomen in de longen dan de muisjes die de onoplosbare
vezels kregen. Het dieet met oplosbare vezels veranderde ook de darmflora van
de muisjes in gunstige zin. Men vond ook meer korte-ketenvetzuren, bouwstenen
voor het natuurlijk afweersysteem, in hun bloed terug. Daardoor vertoonden ze minder
allergische ontstekingsreacties in de longen. De onderzoekers concludeerden dat
een vezelrijk dieet muisjes het afweersysteem in de longen verbetert en de
darmflora in gunstige zin verandert.

Bron

(1) Trompette A, Gollwitzer ES. Yadava K, et al. Gut microbiota metabolism of dietary fiber influences allergic airway disease and hematopoiesis. Nature Medicine. Published online January 5 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om experimenten met proefdieren, waardoor iedere conclusie bij mensen voorbarig is. Het is niet omdat iets wordt vastgesteld bij muizen, dat dit ook voor mensen geldt. Deze studie leert ons wel dat vezels, onoplosbare in het bijzonder, de samenstelling van de darmflora als ook het afweersysteem in de longen bij muizen in gunstige zin beïnvloeden. Stel dat deze vondst ook zou opgaan bij de mens, dan blijft nog de vraag hoe groot het aandeel aan vezels in de voeding dan wel zou moeten zijn.

Conclusie

Bij muisjes die veel vezels eten, verandert de samenstelling van de darmflora: de bacteriën die in de darm huizen en een rol spelen bij de spijsvertering. Ook vindt men meer bouwstenen voor afweerstoffen in de bloedbaan, waardoor de afweer wordt aangesterkt en de muisjes en beter bestand lijken tegen blootstelling aan huisstofmijten. Een interessante bevinding, maar of dit ook voor mensen met astma opgaat, is niet bekend.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/01January/Pages/High-fibre-diet-could-help-relieve-asthma.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief