Liesbet De Wit Verschenen op 27/11/2024

In het nieuws

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap kauwgom met xylitol kauwen, kunnen het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht bij hun baby verlagen. Dat meldde Het Nieuwsblad op 18 november 2024 op basis van een recente wetenschappelijke studie uit Malawi.

Conclusie

De zoetstof xylitol kan tandbederf helpen voorkomen. Tandbederf verhoogt het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Zwangere vrouwen moeten dus voldoende aandacht besteden aan hun mondgezondheid. Maar alleen xylitol-kauwgom kauwen is niet genoeg om complicaties zoals vroeggeboorte of een laag geboortegewicht te voorkomen. Hoewel de studie suggereert dat kauwgom met xylitol dat risico kan verminderen, is het bewijs dunnetjes: er was heel weinig verschil in het voorkomen van vroeggeboorte tussen vrouwen die kauwgum kauwden en vrouwen die dat niet deden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een artikel in Het Nieuwsblad van 18 november 2024 staat dat zwangere vrouwen die kauwgom met xylitol gebruiken, een lager risico hebben op vroeggeboorte en/of een baby met een laag geboortegewicht (1).

Xylitol (E967) is een kunstmatige zoetstof die ongeveer even zoet is als suiker, maar minder calorieën bevat. Het maakt deel uit van de polyolen, een groep stoffen die van nature in bepaalde groenten en fruit voorkomen. Xylitol wordt vaak gebruikt in gebak of koekjes voor mensen met diabetes en als zoetstof in suikervrije kauwgom (2).

10.000 vrouwen

Malawi kent het hoogste percentage van vroeggeboorte en een laag geboortegewicht (ongeveer 20% van alle bevallingen). In een recente studie werd onderzocht of xylitol een beschermende rol kon hebben in het voorkomen van die zwangerschapscomplicaties.

Amerikaanse wetenschappers volgden meer dan 10.000 zwangere vrouwen in Malawi (3). De vrouwen werden ingedeeld in twee groepen:

  • 5.520 vrouwen kregen tijdens hun zwangerschap educatie rond zwangerschap en mondgezondheid.
  • 4.549 vrouwen kregen daarenboven de opdracht om twee keer per dag te kauwen op een kauwgom met xylitol.

Bij de vrouwen die xylitol-kauwgom hadden gekauwd:

  • kwamen minder vroeggeboortes voor: 12,6% in vergelijking met 16,5% in de groep vrouwen die geen kauwgom kauwden;
  • werden minder baby’s geboren met een lager geboortegewicht dan 2500 gram: 8,9% in vergelijking met 12,9% in de groep vrouwen die geen kauwgom kauwden.
  • werden minder baby’s dood geboren: 0,2 procent in vergelijking met 0,4 procent in de groep die geen kauwgom kauwde.
Bron
  • (1) Vandenweghe H. Kauwgom kan risico op vroeggeboorte verkleinen: ‘Verrassend dat zo’n eenvoudige interventie zo’n groot effect kan hebben’. Het Nieuwsblad. 18 november 2024.
  • (2) Vlaams Instituut Gezond Leven. Zoetstoffen.
  • (3) Valentine GC, Antony KM, Sangi-Haghpeykar H, et al. A cluster randomized trial of xylitol chewing gum for prevention of preterm birth: The PPaX trial. Med 2025:6:1-11.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Kauwgom met xylitol kan tandbederf voorkomen

Kauwgom met xylitol kan, in combinatie met een goede mondhygiëne en een beperkt suikergebruik, helpen om tandbederf te voorkomen. Dat komt onder andere doordat xylitol de speekselproductie bevordert. Meer speeksel zorgt ervoor dat je mond beter wordt gespoeld, wat helpt om je tanden schoon te houden en tandbederf te verminderen (4).

Kanttekeningen bij de studie

De resultaten van de studie in Malawi klinken veelbelovend, maar er zijn enkele belangrijke kritische kanttekeningen bij te plaatsen:

  • De deelnemers moesten zelf aangeven of ze twee keer per dag een xylitol-kauwgom hadden gebruikt. Ze konden dus een sociaal wenselijk antwoord geven. Bovendien waren deze gegevens niet van alle vrouwen beschikbaar, maar slechts van 33%.
  • Vrouwen in de xylitol-groep gingen beduidend meer naar de tandarts dan vrouwen in de andere groep. Er bestaat dus een kans dat de tandheelkundige behandeling door de tandarts ook een effect hadden op het voorkomen van vroeggeboorte en laag geboortegewicht.
  • De onderzoekers voerden twee verschillende statistische analyses uit, waarbij de meest strenge analyse geen significant verschil aantoonde tussen beide groepen. Dat betekent dat er een kans bestaat dat het gevonden verschil op toeval berust en niet het resultaat is van het al of niet kauwen van xylitol-kauwgom.
  • De onderzoekers geven aan dat deze resultaten hoogstwaarschijnlijk niet van toepassing zijn voor bevolkingsgroepen met een goede mondgezondheid, zoals de Belgische bevolking.
Tandverzorging verdient extra aandacht tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben meer kans op bloedend tandvlees, gaatjes door verhoogd suikergebruik en kwetsbaar tandglazuur door zwangerschapsmisselijkheid. Daarenboven kunnen hormoonschommelingen het risico op ontstoken tandvlees verhogen.

Het is belangrijk dat een zwangere vrouw goed voor haar gebit zorgt om te voorkomen dat bacteriën en ontstekingsstoffen de baby bereiken, wat tot vroegtijdige weeën, vroeggeboorte of een laag geboortegewicht kan leiden (5).

In een recent overzichtsartikel uit 2024 blijkt dat er een significant verband is tussen intensieve mond- en tandzorg enerzijds en minder vroeggeboorte en een laag geboortegewicht anderzijds (6).

Conclusie

De zoetstof xylitol kan tandbederf helpen voorkomen. Tandbederf verhoogt het risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Zwangere vrouwen moeten dus voldoende aandacht besteden aan hun mondgezondheid. Maar alleen xylitol-kauwgom kauwen is niet genoeg om complicaties zoals vroeggeboorte of een laag geboortegewicht te voorkomen. Hoewel de studie suggereert dat kauwgom met xylitol dat risico kan verminderen, is het bewijs dunnetjes: er was heel weinig verschil in het voorkomen van vroeggeboorte tussen vrouwen die kauwgum kauwden en vrouwen die dat niet deden.

Referenties
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief