Patrick Mullie Verschenen op 08/05/2020

In het nieuws

Een Antwerpse lama met de naam Winter is de nieuwe hoop van wetenschappers in de strijd tegen het coronavirus. De universiteit van Gent combineerde de antistoffen die de lama aanmaakt tot een stof die als basis kan dienen voor een nieuwe behandeling.

Factcheck

Belgische onderzoekers vonden dat lama’s antistoffen kunnen aanmaken tegen coronavirussen, meer bepaald SARS en MERS, die verwant zijn aan het huidige coronavirus. Deze vaststelling kan de basis vormen van een mogelijke therapie tegen het nieuwe coronavirus, maar er het zal nog jaren duren voor er een eventueel medicijn op de markt kan komen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Ons afweersysteem maakt antistoffen tegen ongewenste indringers, zoals virussen. Ook dieren hebben zo’n afweersysteem. Jaren geleden ontdekten Belgische onderzoekers toevallig dat de antistoffen van kameelachtigen veel kleiner zijn dan die van de mens. Sindsdien zoeken ze of deze kleine antistoffen, die makkelijker hanteerbaar zijn, de basis kunnen vormen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Dat onderzoek heeft al geleid naar één medicijn tegen een bloedziekte.

SARS en MERS

Belgische onderzoekers hebben tijdens de SARS- en MERS-epidemieën, veroorzaakt door andere coronavirussen die niet bij ons geraakt zijn, een lama (genaamd Winter) in contact gebracht met de eiwitten van deze virussen. Deze lama, een kameelachtige, heeft er antistoffen tegen ontwikkeld.

Het huidige coronavirus, SARS-CoV-2, bestond nog niet toen deze experimenten plaatsvonden, maar er zijn aanwijzingen dat de antistoffen van deze lama ook bruikbaar kunnen zijn tegen het nieuwe coronavirus. Dat kan de basis vormen voor het ontwikkelen van een medicijn tegen Covid-19 (1).

Lamamethode

De “lamamethode” werkt rechtstreeks door de antistoffen in te spuiten, waardoor je onmiddellijk beschermd bent. Het nadeel hiervan is dat de antistoffen na een tijdje worden afgebroken, waardoor die bescherming slechts van korte duur is.

De onderzoekers denken dat ze tegen het einde van het jaar de eerste testen op mensen kunnen uitvoeren. Een dergelijk antiviraal middel zou nuttig zijn voor de mensen die in contact komen met besmette personen.

Bron

(1) Wrapp D, De Vlieger D, Corbett KS, et al. Structural Basis for Potent Neutralization of Betacoronaviruses by Single-Domain Camelid Antibodies. Cell.2020 Apr 29. pii: S0092-8674(20)30494-3.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De weg van antistoffen van lama’s tot een antiviraal middel tegen het nieuwe coronavirus is nog zeer lang. Het duurt nog jaren vooraleer we weten of ze in aanmerking komen voor een nieuwe remedie tegen het coronavirus. De antistoffen moeten getest worden om te zien of ze veilig zijn en ze moeten hun doeltreffendheid bij mensen nog bewijzen.

Conclusie

Belgische onderzoekers vonden dat lama’s antistoffen kunnen aanmaken tegen coronavirussen, meer bepaald SARS en MERS, die verwant zijn aan het huidige coronavirus. Deze vaststelling kan de basis vormen van een mogelijke therapie tegen het nieuwe coronavirus, maar er het zal nog jaren duren voor er een eventueel medicijn op de markt kan komen.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief