Marleen Finoulst Verschenen op 27/01/2015

In het nieuws

Binnen dit en een half jaar komt er een nieuw afslankmiddel op de markt waarmee je gemiddeld 10% vermagert in één jaar tijd.

Factcheck

Binnenkort wordt een nieuw medicijn verwacht dat mensen met ernstig overgewicht helpt vermageren. Het is echter geen wondermiddel: vervelende nevenwerkingen lijken frequent en de resultaten zijn niet spectaculair.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Liraglutide (commerciële naam: Saxenda) werd in december goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Adminstration en deze week door het Europese Geneesmiddelen Agentschap (1). Dat betekent dat het op de markt mag gebracht worden, omdat het veilig is en een bewezen effect heeft op het lichaamsgewicht. Liraglutide is een hormoonachtige stof die moet ingespoten worden en sneller een verzadigd gevoel geeft. Hoe dat precies werkt, is momenteel niet duidelijk. Gelijkaardige stoffen worden gebruikt bij de behandeling van type 2 diabetes, maar zonder effect op het gewicht.

De autoriteiten hebben beslist dat liraglutide mag gecommercialiseerd worden voor mensen met een body mass index (gewicht in kg delen door lengte in meter²) vanaf 30 of vanaf 27, indien ze tegelijkertijd overgewichtgerelateerde gezondheidsproblemen hebben, zoals hoge bloeddruk, type 2 diabetes, slaapapneu of te veel vetten in het bloed.

De veiligheid en de effecten van dit nieuw vermageringsmiddel werden onderzocht in drie klinische studies waaraan in totaal 4800 mensen met overgewicht en obesitas deelnamen. Ze kregen allemaal advies over gezond eten en meer bewegen, en daarnaast ofwel liraglutide-injecties, ofwel placebo-injecties. Diegenen die de actieve substantie kregen toegediend, verloren gemiddeld 4,5 procent van het lichaamsgewicht na 1 jaar behandeling. 62 procent verloor minstens 5 procent lichaamsgewicht. In de placebogroep verloor 34 procent ook minstens 5 procent gewicht. In de groep met diabetes ging er minder gewicht af: gemiddeld 3,7 procent na één jaar. Slechts één op twee diabeten type 2 verloren 5 procent of meer.

De onderzoekers besloten dat mensen die behandeld worden met het nieuwe product na 16 weken moeten geëvalueerd worden: wie dan geen 4 procent van zijn oorspronkelijk gewicht kwijt is, kan beter stoppen met de behandeling.

Mensen met een schildkliertumor mogen het middel niet krijgen.

Er werden sporadisch ernstige nevenwerkingen gemeld, waaronder ontsteking van de pancreas, nierproblemen en galblaasproblemen. Ook suïcidale gedachten kwamen een enkele keer voor. Bij mensen met aanhoudende hartkloppingen moest men de behandeling stopzetten.

Veel voorkomende nevenwerkingen waren: misselijkheid, braken, diarree, constipatie, een te lage bloedsuiker en een verminderde eetlust.

Bron

(1) http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/medicines/003780/smops/Positive/hu...

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Binnenkort wordt een nieuw vermageringsmiddel – onder de vorm van inspuitingen – gelanceerd dat mensen een voller gevoel geeft, waardoor ze minder zouden eten. Bedoeling is dit middel enkel te gebruiken in combinatie met gezond dieetadvies en meer lichaamsbeweging. En enkel door mensen met ernstig overgewicht.

De huidige studies tonen wel een effect, maar niet spectaculair: na een jaar verloor ruim de helft 5 procent. Dat betekent bijvoorbeeld van 100 kg naar 95 kg in 1 jaar. Het verlies van 10 procent, zoals we in de krant lazen, wordt niet bevestigd in het onderzoek (2).

De nevenwerkingen zijn vervelend. Wie het middel wil gebruiken, zal moeten afwachten of het niet te veel maagdarmklachten uitlokt.

Conclusie

Binnenkort wordt een nieuw medicijn verwacht dat mensen met ernstig overgewicht helpt vermageren. Het is echter geen wondermiddel: vervelende nevenwerkingen lijken frequent en de resultaten zijn niet spectaculair.

Referenties

(2) http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm427913.htm

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief