Marleen Finoulst Verschenen op 21/04/2015

In het nieuws

Jouw zweet kan anderen gelukkig maken, zo lazen we op een nieuwssite. Wanneer we ons happy voelen, produceren we chemische stofjes die anderen in onze zweetlucht ruiken, kunnen oppikken en 'besmetten'.

Factcheck

Deze studie laat niet toe te concluderen dat je gelukkige gevoelens bij een ander kan ruiken, noch dat dergelijke gevoelens aanstekelijk werken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit nieuws is gebaseerd op een experimentele studie waaraan verschillende Europese universiteiten, waaronder de Universiteit van Utrecht, deelnamen (1). De idee was nagaan of je aan iemands zweet emoties kan ruiken. Daartoe werd een experiment opgezet met studenten: 9 mannen en 35 vrouwen. De mannen, van gemiddeld 22 jaar, kregen 3 films te zien: een angstige film, een neutrale film en een film over warme vriendschap die gelukkige gevoelens oproept. De mannen, die 2 dagen voor iedere film geen alcohol dronken, geen knoflook noch uien aten, niet overdreven hadden gesport noch seks hadden gehad, kregen okselcompressen opgekleefd waarmee hun zweet werd opgevangen. Dit werd vervolgens ingevroren. De heren vulden ook lijsten in over wat ze gevoeld hadden tijdens de 3 films. De verzamelde ingevroren compressen werden vervolgens ontdooid, in stukjes gesneden en in flacons gebracht. Elk flacon werd gedurende vijf seconden onder de neus van 35 vrouwelijke studentes gehouden. Zij waren verbonden met een elektromyogram, een toestelletje dat de spiercontracties in het aangezicht registreert. Dat objectiveert welke aangezichtsspieren samentrekken, wat een idee geeft of een geur eerder een glimlach dan wel een grimas uitlokt.

Uit alle verzamelde gegevens concludeerden de onderzoekers dat vrouwen die waren blootgesteld aan zweetgeur van gelukkige mannen vaker een glimlach, en dus een gelukkig gevoel kregen in vergelijking met de blootstelling aan zweet van 'neutrale' of 'angstige' mannen. Dit doet vermoeden dat mensen chemische signalen (feromonen) uitzenden die informatie geven over hoe ze zich voelen en dat gelukkige gevoelens in zekere zin 'besmettelijk' zijn.

Bron

(1) De Groot JHB, Smeets MAM, Rowson PJ, et al. A Sniff of Happiness. Psychological Science. Published online April 13 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

We kunnen verschillende bedenkingen maken bij deze experimenten. Het gaat om een klein experiment, waarbij enkel vrouwen worden blootgesteld aan zweet van mannen en niet omgekeerd. Het is dus niet duidelijk of de vaststellingen ook omgekeerd opgaan. Ruiken aan een staal zweet is nog wat anders dan een reële situatie waarin mensen elkaar ontmoeten. De evaluatie van spiertrekjes in het aangezicht vertalen naar gevoelens van geluk, is ook een grote stap.

Over de overdracht van zogenaamde feromonen via zweet en de invloed ervan op omstaanders is al veel inkt gevloeid, maar dit werd tot nog toe amper aangetoond bij mensen. Het blijft hypothetisch.

Conclusie

Deze studie laat niet toe te concluderen dat je gelukkige gevoelens bij een ander kan ruiken, noch dat dergelijke gevoelens aanstekelijk werken.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/04April/Pages/Does-happiness-have-a-smell-and-is-it-contagious.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief