Patrick Mullie Verschenen op 06/09/2018

In het nieuws

Verschillende websites prijzen yogaoefeningen aan om af te vallen. Kun je vermageren met yoga? Onderzoekers denken van wel.

Factcheck

Vrouwen die voedingsadviezen combineren met yoga lijken iets meer gewicht te verliezen dan vrouwen die alleen voedingsadvies volgen. Dat is geen rechtstreeks gevolg van de yogaoefeningen, maar komt doordat yogi’s bewuster (en minder) eten, waarschijnlijk door hun meer ontspannen houding.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens yoga-aanhangers kun je gewicht verliezen door regelmatig relaxatieoefeningen te doen. Ze wijten dit aan de verschillende effecten van deze oefeningen op het lichaam. Zo zou relaxatie het verbruik van energie door het lichaam verhogen, waardoor je vet gaat smelten. De ‘Zonnegroet’, een bekende yogaoefening, zorgt voor een betere verbranding, en ademhalingsoefeningen brengen meer zuurstof naar het bloed, waardoor je actiever wordt en dus vermagert. Dat is althans wat yoga-adepten beweren.

Onderzoekers gingen na bij 52 vrouwen met overgewicht of yogasessies met voedingsadviezen tot meer gewichtsverlies leidden dan voedingsadviezen alleen (1). Beide groepen kregen een voedingsplan met ongeveer 1.900 tot 2.000 kcal per dag. De groep met yogaoefeningen volgde 3 relaxatiesessies per week van telkens 75 minuten, de groep met voedingsadviezen kreeg enkel een les in gezonde voeding. Na 12 weken verloren de dames in de voedingsgroep 1,4 kg, tegenover 2,6 kg in de yogagroep. Bovendien waren de bloedwaarden voor cholesterol in de yogagroep merkelijk beter dan in de voedingsgroep.

Volgens de auteurs zijn deze betere resultaten toe te schrijven aan de positieve invloeden van meditatie en relaxatie op de gezondheid. 

Bron

(1) Telles S, Sharma SK, Kala N, Pal S, Gupta RK, Balkrishna A. Twelve Weeks of Yoga or Nutritional Advice for Centrally Obese Adult Females. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Aug 17;9:466.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek geeft aan dat gezonde voeding met meditatie en relaxatie betere resultaten geeft op vlak van gewichtsverlies en bloedvetten dan gezonde voeding alleen.

Een probleem is echter dat de deelnemers in de yogagroep beduidend minder aten dan de deelnemers in de voedingsgroep. De yogagroep nam dagelijks 1.591 kcal op, tegenover 1.716 kcal in de voedingsgroep, een dagelijks verschil van 125 kcal. Dit betekent dat het waargenomen gewichtsverlies en de betere bloedvetten vooral het gevolg waren van minder te eten. Dit neemt niet weg dat, zeker bij mensen die te veel eten door stress, ontspanningsoefeningen leren om bewuster om te gaan met jezelf en met voeding.

Een tweede probleem is dat de deelnemers in de yogagroep meer aandacht kregen van begeleiders, gezien ze driemaal per week samenkwamen om te oefenen. Onderzoek toont duidelijk aan dat opvolging en aandacht van huisartsen, diëtisten en/of ervaringsdeskundigen de resultaten van vermageringsschema’s verbeteren. 

Conclusie

Vrouwen die voedingsadviezen combineren met yoga lijken iets meer gewicht te verliezen dan vrouwen die alleen voedingsadvies volgen. Dat is geen rechtstreeks gevolg van de yogaoefeningen, maar komt doordat yogi’s bewuster (en minder) eten, waarschijnlijk door hun meer ontspannen houding.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief