Marleen Finoulst Verschenen op 10/12/2015

In het nieuws

Wetenschappers hebben een molecule ontdekt die seniele plaques eigen aan alzheimerdementie kan verwijderen uit het brein van muizen. Mét effect op hun geheugen en leervermogen.

Factcheck

Een nieuwe molecule, uitgetest bij proefmuizen, lijkt een gunstige invloed te hebben op een geïnduceerde hersenziekte die vergelijkbaar is met alzheimerdementie. Of dit iets zal opleveren voor mensen met dementie zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Koreaanse wetenschappers gebruikten genetisch gemanipuleerde muizen die op vijf maanden een hersenziekte ontwikkelden die lijkt op de ziekte van Alzheimer (1). Ze wilden een molecule testen, genaamd EPPS, die de werking van het geheugen en het leervermogen van de diertjes zou kunnen verbeteren. De zieke proefmuizen vonden moeilijk hun weg in een doofhof. Ze werden in twee groepen verdeeld: één groep kreeg EPPS in het drinkwater en de tweede groep niet. Verder werd EPPS toegevoegd aan proefschaaltjes met seniele plaques, dit zijn abnormale ophopingen van amyloïdeiwit in de hersenen eigen aan alzheimerdementie. Verder kreeg een groep normale controlemuisjes ook EPPS. De genetisch gemanipuleerde muizen met geïnduceerde alzheimerdementie vonden makkelijker hun weg in het doolhof nadat ze gedurende drie maanden drinkwater met EPPS hadden gedronken. De tweede groep, zonder EPPS in het drinkwater, bleef sukkelen in het doolhof. Op de normale muisjes had de molecule geen enkel effect. In de laboratoriumschaaltjes vielen de plaques na toevoeging van EPPS in kleine stukjes uit elkaar.

De onderzoekers concludeerden voorzichtig dat EPPS een gunstig effect heeft op seniele plaques in muizenhersenen en op het leervermogen en geheugen van de behandelde muisjes.

Bron

(1) Kim HY, Kim HV, Jo S, et al. EPPS rescues hippocampus-dependent cognitive deficits in APP/PS1 mice by disaggregation of amyloid-β oligomers and plaques. Nature Communications. Published online December 8 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een studie bij muizen. Muizenhersenen verschillen grondig van menselijke hersenen, daarom is het lang niet zeker of deze molecule een gelijkaardig effect kan hebben op mensen met alzheimerdementie. Dat moet onderzocht worden.

De studie doet wel vermoeden dat de amyloïdplaques in de hersenen, eigen aan dementie, een rol spelen bij de cognitieve achteruitgang (geheugenverlies e.a.).

Conclusie

Een nieuwe molecule, uitgetest bij proefmuizen, lijkt een gunstige invloed te hebben op een geïnduceerde hersenziekte die vergelijkbaar is met alzheimerdementie. Of dit iets zal opleveren voor mensen met dementie zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/12December/Pages/Molecule-removed-Alzheimers-plaques-from-mices-brains.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief