Marleen Finoulst Verschenen op 19/06/2015

In het nieuws

Moleculen uit avocado’s zouden de sleutel tot de bestrijding van acute myeloïde leukemie bevatten. Dat moet blijken uit nieuw onderzoek.

Factcheck

Wetenschappers vinden een stof in avocadopitten (het oneetbare gedeelte) die leukemiekankercellen in een laboschaaltje doden. In het beste geval duurt het nog vele jaren vooraleer deze vondst leidt tot een nieuw kankermedicijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Sommige krantenkoppen wekten de indruk dat avocado’s eten heilzaam is voor mensen met leukemie, maar het gaat hier om een molecule uit de niet-eetbare pit van de avocado die in een reeks van 800 natuurlijke moleculen getest werd op kankerbestrijdende eigenschappen door wetenschappers van Canada en Italië (1). De stof, avocatine B genoemd, blijkt leukemiecellen die gekweekt werden in laboratoriumschaaltjes te kunnen doden. Acute myeloïde leukemie is een agressieve bloedkanker van de stamcellen uit het beenmerg. De ziekte wordt behandeld met chemotherapie en stamceltransplantatie. In hun zoektocht naar nieuwe kankermedicijnen botsten wetenschappers op een stof in avocadopitten die immature leukemiecellen doodt in proefschaaltjes. Vervolgens werd deze stof, avocatine B, toegediend aan proefmuizen om na te gaan hoe normale bloedcellen erop reageren. Avocatine B liet de normale cellen ongemoeid. Beide bevindingen zijn hoopvol, maar er zijn nog vele jaren te gaan om te onderzoeken of de molecule uit avocodopitten inderdaad kan leiden tot een nieuw kankermedicijn.

Bron

(1) Lee EA, Angka L, Rota SG, et al. Targeting Mitochondria with Avocatin B Induces Selective Leukemia Cell Death. Cancer Research. Published online June 15 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wetenschappers in kankeronderzoek testen voortdurend batterijen met honderden moleculen in laboratoriumschaaltjes op zoek naar stoffen met potentiële genezende eigenschappen. Op die manier botsten wetenschappers op avocatine B, een stof uit avocadopitten. Ze werd getest in vitro en op proefmuizen. Of er ooit een nieuw kankermedicijn voor acute myeloïde leukemie uit voort kan komen, is een vraag die vandaag niet kan beantwoord worden.

Conclusie

Wetenschappers vinden een stof in avocadopitten (het oneetbare gedeelte) die leukemiekankercellen in een laboschaaltje doden. In het beste geval duurt het nog vele jaren vooraleer deze vondst leidt tot een nieuw kankermedicijn.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/06June/Pages/Could-avocados-hold-the-key-to-treating-leukaemia.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief