Marleen Finoulst Verschenen op 18/01/2016

In het nieuws

Het eten van te veel aardappelen voor de zwangerschap zou de kans op diabetes vergroten tijdens de zwangerschap, blijkt uit een studie waarbij meer dan 15.000 vrouwen in de Verenigde Staten tien jaar lang gevolgd werden.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen hoge aardappelconsumptie voor de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes. Het is onwaarschijnlijk dat één voedingsproduct, in dit geval aardappelen, kan leiden tot zwangerschapsdiabetes.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers selecteerden gegevens van een groep vrouwen, die deelnamen aan een andere, grotere studie, en die zwanger waren in de periode tussen 1991 en 2001. Hierbij ging het om 21.693 zwangerschappen, waarvan 854 zwangerschapsdiabetes ontwikkelden (1). Vrouwen die bij een eerdere zwangerschap diabetes hadden ontwikkeld, waren op voorhand uit het onderzoek uitgesloten. De onderzoekers wilden weten of het eten van aardappelen het risico op zwangerschapsdiabetes beïnvloedt. De vrouwen vulden vragenlijsten in over hun voedingsgewoonten met specifieke aandacht voor hun aardappelconsumptie in de jaren voor de zwangerschap. De onderzoekers hielden bij hun analyse rekening met beïnvloedende factoren zoals overige eet- en drinkgewoonten, lichaamsgewicht, lichaamsbeweging en opleiding. Uit hun analyse blijkt dat vrouwen die geregeld twee tot vier porties aardappelen per week aten, 27% meer kans liepen op zwangerschapsdiabetes. Diegenen die minstens vijf porties aardappelen per week aten, liepen tot 50% meer kans op diabetes. De onderzoekers berekenden dat wie wekelijks twee porties aardappelen vervangt door volkorenproducten (vb. volle rijst), groenten of peulvruchten, minder kans loopt op zwangerschapsdiabetes. Ze concluderen dat veel aardappelen eten, het risico op zwangerschapsdiabetes kan verhogen, al kan hun studie niet bewijzen dat aardappelen zwangerschapsdiabetes kunnen veroorzaken.

Bron

(1) Bao W, Tobias DK, Hu FB, et al. Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study. BMJ. Published online January 12 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Aardappelen bevatten veel zetmeel en dat zorgt voor een piek in het bloedsuikergehalte. Om die reden werd gezocht naar een verband tussen aardappelen en zwangerschapsdiabetes. Dit verband staat of valt met de betrouwbaarheid van de enquête. Hoe goed de vrouwen zich konden herinneren hoeveel porties aardappelen ze per week aten. We weten helaas niet hoe groot die porties waren en evenmin hoe de aardappelen bereid werden.

Advies voor vrouwen die zwanger wensen te worden, blijft daarom ongewijzigd tot er meer klaarheid is over de rol van aardappelen in het ontstaan van zwangerschapsdiabetes. Vrouwen dienen gezond en gevarieerd te eten en aardappelen kunnen daar zeker deel van uitmaken.

Tips over wat je moet doen om gezond zwanger te worden vind je hier: http://www.gezondzwangerworden.be/

Belgische en Franse voedingswetenschappers uitten hun kritiek op deze studie in een brief aan het vakblad dat de studie publiceerde (2). Daarin hekelen ze de manier waarop het onderzoek gevoerd werd en hoe mensen onnodig worden bang gemaakt voor één bepaald voedingsproduct.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen hoge aardappelconsumptie voor de zwangerschap en zwangerschapsdiabetes. Het is onwaarschijnlijk dat één voedingsproduct, in dit geval aardappelen, kan leiden tot zwangerschapsdiabetes.

Referenties

(2)brief_aan_hoofdredacteur_vakblad.pdf

http://www.nhs.uk/news/2016/01January/Pages/A-potato-rich-diet-prior-to-pregnancy-could-up-diabetes-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief