Marleen Finoulst Verschenen op 07/08/2015

In het nieuws

Wie regelmatig zijn maaltijden met een snuifje chilipeper verrijkt, zou langer leven. Dat stellen Chinese onderzoekers vast.

Factcheck

Chinese onderzoekers stellen vast dat mensen die minstens één keer per week chilipepers eten 10% minder kans lopen om vroegtijdig te overlijden. Het gaat om een bescheiden effect waarvan vandaag niet duidelijk is of het echt met de pepers dan wel met andere factoren te maken heeft.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Peking wilden weten of pikant voedsel een invloed heeft op de levensverwachting. Aan capsaïcine, een actief bestanddeel uit chilipepers, worden namelijk allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht. Bij deze studie waren 199.293 mannen en 288.082 vrouwen betrokken die bij aanvang een uitgebreide vragenlijst invulden over eet- en drinkgewoonten, roken, lichaamsbeweging, werk en gezondheid (1). Na een gemiddelde opvolgtijd van 7,2 jaar waren 11.820 mannen en 8.404 vrouwen overleden. Bij de overledenen waren meer mensen die minder dan één keer per week pikant voedsel aten. Wie één of twee dagen per week pikant gegeten had, had 10% minder kans om tijdens de opvolgperiode te zijn gestorven, rekening houdend met factoren als leeftijd, gezondheid en andere. Wie verse pepers gebruikte, had meer kans om nog tot de levenden te behoren in vergelijking met wie gedroogde pepers gebruikte. De groep die meer dan twee keer per week pikant at, haalde daar niet meer voordeel uit dan diegenen die slechts één keer per week pepers gebruikten. Analyse van de doodsoorzaken bracht aan het licht dat pepers geassocieerd konden worden met minder kans op sterfte door kanker, hart- en longziekten. Er werden geen associaties gevonden met diabetes, beroerte of infecties. De Chinese onderzoekers kwamen tot de voorzichtige conclusie dat er mogelijk een verband bestaat tussen het regelmatig eten van chilipepers en het sterfterisico.

Bron

(1) Jun Lv, Lu Qi, Canqing Yu et al. Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: population based cohort study. British Medical Journal. Published online August 4 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is een zeer grote studie, wat de resultaten waarschijnlijker maakt. Anderzijds zijn ze gebaseerd op een eenmalige bevraging bij aanvang van het onderzoek. Het kan best zijn dat de eetgewoonten van de deelnemers, wat pikant voedsel betreft, veranderden in de loop van het onderzoek.

De resultaten kunnen ook niet zo maar geëxtrapoleerd worden naar de Westerse bevolking, omdat er te veel verschillen zijn met de Chinese. Mogelijk spelen andere factoren mee. Zo ging men niet na hoe de deelnemers de pepers klaarmaakten: werden ze gebakken in olie, welke olie, of geroosterd of mee gekookt? Het is niet uitgesloten dat andere factoren een rol spelen dan de pepers zelf. De olie waarin ze gebakken worden bijvoorbeeld.

Opvallend is ook dat bij de deelnemers die én veel pepers aten en alcohol consumeerden, het gunstig effect op de levensverwachting zwakker was.

Conclusie

Chinese onderzoekers stellen vast dat mensen die minstens één keer per week chilipepers eten 10% minder kans lopen om vroegtijdig te overlijden. Het gaat om een bescheiden effect waarvan vandaag niet duidelijk is of het echt met de pepers dan wel met andere factoren te maken heeft.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/08August/Pages/could-spicy-food-help-you-live-longer.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief