Marleen Finoulst Verschenen op 20/12/2013

Door u gekozen

Tieners die veelvuldig cannabis roken, lopen hersenschade op die doet denken aan schizofrenie.

Factcheck

Deze studie toont niet aan dat cannabisgebruik kan leiden tot schizofrenie, noch dat veranderingen in de hersenen het gevolg kunnen zijn van overmatig cannabisgebruik. Het is wel zinvol om de effecten van cannabisgebruik op de hersenen verder te bestuderen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers vergeleken de hersenscans van bijna 100 tieners van 16 en 17 jaar (1). Ze werden in 4 groepen verdeeld. Eén groep (10 jongeren) had tot minstens 6 maanden voor het onderzoek dagelijks marihuana gerookt gedurende minstens 3 jaar, een tweede groep (44) had de drug nooit gebruikt, een derde groep (28) had schizofrenie zonder middelengebruik en een vierde groep (15) betrof schizofrene patiënten die in het verleden ook veelvuldig cannabis gebruikt hadden.

Van alle deelnemers werden hersenscans gemaakt en geheugentests afgenomen. De cannabisgebruikers, met en zonder schizofrenie, toonden hersenscans met afwijkingen ter hoogte van dezelfde regio. Wat de geheugentests betrof, scoorden jongeren zonder schizofrenie en zonder drugverleden 37 keer beter vergeleken met het gemiddelde resultaat bij cannabisgebruikers zonder schizofrenie. Wat de schizofrene groepen betrof, scoorden de niet-gebruikers 4 keer beter dan de cannabisgebruikers. Cannabisgebruikers en schizofrene jongeren met of zonder cannabisverleden, scoren lager op geheugentests dan gezonde jongeren zonder drugverleden. In deze groepen ziet men bovendien vergelijkbare hersenveranderingen.

Bron

(1) Cannabis-Related Working Memory Deficits and Associated Subcortical Morphological Differences in Healthy Individuals and Schizophrenia Subjects. Schizophrenia Bulletin. Published online December 15 2013

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie toont een momentopname bij een beperkte groep jongeren. Daaruit kan niet worden afgeleid dat er een verband bestaat tussen cannabisgebruik en schizofrenie. Mogelijk waren de afwijkingen in de hersenscans al aanwezig nog voor de jongeren met de drugs begonnen. Overigens gaat het om ernstig cannabisgebruik op zeer jonge leeftijd, wat niet mag veralgemeend worden naar sporadisch gebruik.

De onderzoekers concluderen dat er aanwijzingen bestaan dat overmatig cannabisgebruik op jonge leeftijd kan leiden tot veranderingen in de hersenen die doen denken aan schizofrenie, omdat de afwijkingen in dezelfde hersenregio worden vastgesteld, maar dat verder onderzoek nodig is om dit te bevestigen.

Conclusie

Deze studie toont niet aan dat cannabisgebruik kan leiden tot schizofrenie, noch dat veranderingen in de hersenen het gevolg kunnen zijn van overmatig cannabisgebruik. Het is wel zinvol om de effecten van cannabisgebruik op de hersenen verder te bestuderen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2013/12December/Pages/cannabis-changes-shape-brain-circuits.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief