Marleen Finoulst Verschenen op 24/12/2014

In het nieuws

Shiftwerkers zijn vaker chronisch ziek en ook dikker dan mensen met regelmatige werkuren. Wie in een ploegensysteem werkt, doet zijn gezondheid geen cadeau, zegt een nieuwe Britse studie.

Factcheck

Werken in ploegen helpt je zelden om gezond te leven.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers interviewden een representatief staal van de Britse bevolking over werk en gezondheid. De deelnemers waren minstens 16 jaar oud en hadden een baan. Afhankelijk van de werkindeling – meestal shiftwerk, af en toe shiftwerk en nooit shiftwerk – werden de respondenten verdeeld in shiftwerkers (werkuren buiten 7 uur 's morgens en 7 uur 's avonds) en niet-shiftwerkers (1).

De belangrijkste conclusies uit de interviews waren de volgende: mannen doen vaker shiftwerk dan vrouwen en jonge mensen (16 – 24 jaar) werken vaker in een ploegsysteem dan oudere. Shiftwerkers staan lager op de sociale ladder en verdienen gemiddeld minder dan niet-shiftwerkers. Wat de gezondheid van shiftwerkers in vergelijking met niet-shiftwerkers betreft, viel het volgende op: zowel mannen als vrouwen voelen zich ongezonder, hebben vaker overgewicht, lijden vaker aan een chronische ziekte zoals diabetes, roken vaker, eten minder fruit en groenten, maar drinken wel iets minder.

De onderzoekers veronderstellen dat shiftwerk de interne klok verstoort, waardoor men minder goed slaapt. Slecht slapen wordt in verband gebracht met een ongezondere leefstijl en dus een groter risico op chronische ziekte. Verder speelt het lagere inkomen een bijkomende rol: mensen die minder verdienen, en financiële zorgen hebben, leven doorgaans ongezonder dan grootverdieners. De onderzoekers besluiten dat shiftwerk niet ideaal is voor de gezondheid.

Bron

(1) Health & Social Care Information Centre. Shift Work (PDF, 738kb). December 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dat werken in ploegen, met een betrekkelijk laag inkomen en een chronisch slaapgebrek als frequente gevolgen, niet ideaal is voor de gezondheid, behoeft eigenlijk geen studie.

Wat is de relevantie van dergelijk onderzoek? Moeten shiftwerkers een andere job zoeken met regelmatige werkuren om gezonder te kunnen leven? De meeste mensen hebben die luxe niet. Hooguit kunnen een aantal adviezen gegeven worden aan shiftwerkers, met als belangrijkste punt: zorg dat je voldoende slaapt. Creëer een omgeving waar je goed kan slapen: donkere gordijnen, oordoppen en een oogmaskertje kunnen helpen. Vermijd te veel koffie en energiedranken. En maak ook tijd voor voldoende lichaamsbeweging: liefst een half uurtje per dag (nacht).

Conclusie

Werken in ploegen helpt je zelden om gezond te leven.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/12December/Pages/Shift-workers-more-likely-to-report-poor-health.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief