Marleen Finoulst Verschenen op 19/05/2014

In het nieuws

Wie een doel voor ogen heeft, leeft langer, ongeacht leeftijd, geslacht, werkend of met pensioen. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.

Factcheck

Deze studie kan niet aantonen dat een doel hebben in het leven de levensverwachting verbetert.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het nieuws werd afgeleid uit een studie waarbij aan 6.163 personen tussen 20 en 75 jaar uit Canada en de VS gevraagd werd of ze al dan niet akkoord gingen met volgende drie stellingen: ‘Sommige mensen hebben geen doel in hun leven, daar hoor ik niet bij’, ‘Ik leef van dag tot dag en denk niet na over de toekomst’ en ‘Soms heb ik het gevoel dat ik het wel allemaal gezien en gehad heb’. In de daaropvolgende 14 jaar overleden 569 personen. De meerderheid daarvan had een lage score behaald op ‘een doel hebben in het leven’. De overledenen waren overwegend mannelijk, ouder, gepensioneerd en lager opgeleid. De onderzoekers besloten dat een doel hebben in het leven mogelijk de gezondheid beïnvloedt en dat dit verband verder onderzoek verdient.

Bron

(1) Hill PL, Turiano NA. Purpose in Life as a Predictor of Mortality Across Adulthood. Psychological Science. Published online May 8 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie kan zeker niet hard maken dat een doel hebben het leven verlengt, want met een aantal belangrijke factoren, waaronder ‘een ziekte hebben’, ‘aan sport doen’, ‘rook- en drinkgedrag’, werd geen rekening gehouden. Anderzijds lijkt het plausibel dat mensen met een doel positiever in het leven staan en zich gezonder gedragen. Het omgekeerde zou verbazen. Ook de stellingen zijn voor interpretatie vatbaar. Akkoord gaan met de stelling ‘Van dag tot dag leven en niet nadenken over de toekomst’, hoeft niet te betekenen dat je geen levensdoelen hebt. Je kan het ook beschouwen als een optimistische kijk op het leven.

Al bij al is dit een zwakke studie.

Conclusie

Deze studie kan niet aantonen dat een doel hebben in het leven de levensverwachting verbetert.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/05May/Pages/People-with-purpose-in-life-live-longer-study-advises.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief