Marleen Finoulst Verschenen op 06/10/2015

In het nieuws

Mensen die langer zijn, hebben een groter risico op kanker, zo blijkt uit onderzoek van het Karolinska Instituut in Zweden.

Factcheck

Lange mensen moeten niet wakker liggen van deze studie. Onderzoekers vonden wel een verband tussen lengte en kankerrisico, maar hielden geen rekening met leefstijlfactoren. Voor dit verband konden ze ook geen verklaring geven.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Er zijn al langer geruchten dat lange mensen meer risico lopen op kanker. Daar worden allerlei verklaringen voor bedacht, zoals: lange mensen hebben meer cellen, dus er is meer weefsel dat kan ontaarden. Of nog: lange mensen moeten meer eten, dus ze lopen meer kans om kankerverwekkende stoffen binnen te krijgen. Voor geen enkele van deze theorieën bestaat er een wetenschappelijke basis. Onderzoekers van het Karolinska Instituut in Stockholm wilden weten of lange mensen inderdaad meer risico lopen op kanker en legden twee databanken naast elkaar. Enerzijds de gegevens van 5,5 miljoen Zweden van 20 jaar en ouder, met hun lengtematen, en anderzijds het kankerregister. Vervolgens analyseerden ze of de lange mensen uit deze cohorte vaker kanker ontwikkelden, rekening houdend met hun inkomensklasse en opleidingsniveau.

Hun analyse leverde volgende cijfers op: lange mannen en vrouwen ontwikkelen vaker kanker: voor iedere 10 cm die erbij komt, stijgt het kankerrisico bij mannen met 11% en bij vrouwen met 18%. Wat borstkanker betreft, zouden lange vrouwen per 10 cm erbij 20% meer risico lopen. Voor huidkanker lagen de cijfers op 32% meer risico bij mannen en 27% meer risico bij vrouwen per 10 cm lengtetoename.

Bron

(1) Benyi E. et al. Positive Association between Height and Cancer in the Swedish Population. ESPE Abstracts. 2015. 84 FC4.6

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie werd nog niet gepubliceerd in een vakblad, maar is deze week summier voorgesteld op een congres kindergeneeskunde. Het onderwerp haalde echter de internationale media. Het onderzoek bewijst nochtans niet dat lang zijn het risico op kanker verhoogt, maar vindt enkel een verband tussen lange mensen en kankerpatiënten. Grote zwakte van deze analyse is dat de onderzoekers geen rekening hielden met leefstijlfactoren, zoals roken, alcoholconsumptie of eetgewoonten. Verder bestaat er geen logische verklaring voor dit verband en zijn de theorieën hierover louter speculatief.

De vraag rest wat zo’n studie bijbrengt. Lange mensen kunnen er niets aan doen dat ze lang zijn, een factor die je toch niet kan beïnvloeden. Veel belangrijker voor je kankerrisico zijn je leefgewoonten. Die geven de doorslag en daar kan je wel wat aan doen.

Conclusie

Lange mensen moeten niet wakker liggen van deze studie. Onderzoekers vonden wel een verband tussen lengte en kankerrisico, maar hielden geen rekening met leefstijlfactoren. Voor dit verband konden ze ook geen verklaring geven.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/10October/Pages/too-soon-to-say-being-tall-increases-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief