Marleen Finoulst Verschenen op 27/12/2013

In het nieuws

De bloedvaten van lange mensen slibben minder snel dicht. Daardoor lopen ze minder kans op een hartinfarct.

Factcheck

Deze studie toont enkel aan dat er in de kransslagaders van lange mensen minder kalkafzetting is, wat erop wijst dat ze minder atherosclerose hebben. Atherosclerose of aderverkalking is wel een risicofactor voor hartinfarct. Het zou dus kunnen dat lange mensen minder risico lopen op een infarct, maar dit verband moet verder onderzocht worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bloedvaten slibben langzaam dicht door afzetting van cholesterol, calcium (kalk) en andere substanties die zich vastzetten op de bloedvatwand. Dit proces noemt men aderverkalking of atherosclerose. Ook de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien, de zogenaamde kransslagaders, worden met de jaren wat stugger en nauwer. Wanneer een bloedklontertje in zo’n vernauwde kransslagader blijft vastzitten, dan krijgt het hart plots te weinig zuurstof en sterft een stukje hartspier af. Dat is wat er gebeurt bij een hartinfarct. De graad van aderverkalking in de bloedvaten kan men afleiden uit beelden bekomen door CT-scans van het hart. Die geven een idee van de hoeveelheid calcium of kalk die opgeslagen zit in de bloedvatwand van de kransslagaders. Hoe meer calcium er aanwezig is, hoe groter het risico op een infarct, zo blijkt uit eerdere onderzoeken. In deze studie (1) werden gegevens verzameld over de lichaamslengte en de hoeveelheid calcium in de kransslagaders van 2 703 mannen en vrouwen. Bij alle deelnemers werd een CT-scan van het hart genomen. Vervolgens werd berekend of er een verband bestaat tussen lichaamslengte en hoeveelheid calcium. De onderzoekers vonden bij de 25% langste mensen 30% minder calcium in de kransslagaders in vergelijking met de 25% kleinste mensen. Die vaststelling betrof zowel de mannen als de vrouwen.

Bron

(1) Miedema MD, et al. Adult Height and Prevalence of Coronary Artery Calcium: The NHLBI Family Heart Study. Circulation: Cardiovascular Imaging. Published online December 11 2013

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Lange mensen hebben opmerkelijk minder afzetting van calcium in de kransslagaders dan kleine mensen. Of men daaruit kan afleiden dat lange mensen dus minder hartinfarcten doormaken dan kleinere leeftijdsgenoten is wat kort door de bocht. Er zitten enkele zwakke punten in dit onderzoek. De mensen die aan dit onderzoek deelnamen, werden bijvoorbeeld niet gemeten, maar gaven hun lichaamslengte zelf op, wat minder nauwkeurig is. De onderzoekers verzamelden evenmin gegevens over hun lichaamsgewicht, dus is ook niet duidelijk of de langste mensen dunner of dikker waren dan de anderen.

Conclusie

Deze studie toont enkel aan dat er in de kransslagaders van lange mensen minder kalkafzetting is, wat erop wijst dat ze minder atherosclerose hebben. Atherosclerose of aderverkalking is wel een risicofactor voor hartinfarct. Het zou dus kunnen dat lange mensen minder risico lopen op een infarct, maar dit verband moet verder onderzocht worden.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2013/12December/Pages/height-linked-with-heart-disease-marker.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief