Marleen Finoulst Verschenen op 06/07/2015

In het nieuws

Drink je regelmatig een glas vers sinaasappelsap? Ga dan niet onbeschermd zonnebaden. Een stofje in citrusvruchten maakt je huid gevoeliger voor zonlicht, waardoor de kans op huidkanker groter is. Althans, dat lezen we op diverse nieuwssites.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen een hoge consumptie van citrusvruchten (vooral pompelmoezen en fruitsap) en huidkanker, maar een oorzakelijk verband is eerder onwaarschijnlijk. De boodschap blijft: wie zich in de zon begeeft, gebruikt best een goede zonnecrème.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Citrusvruchten, genre appelsien en pompelmoes, bevatten hoge gehaltes psoralenen, dit zijn substanties die uv-licht absorberen. Psoralenen vormen ook de basis van geneesmiddelen voor huidziekten, zoals psoriasis. Uit dieronderzoek en ook uit lange termijn-studies bij mensen is gebleken dat toediening van psoralenen het risico op melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, na langdurig gebruik verhoogt.

Amerikaanse onderzoekers wilden weten of het eten van citrusvruchten, of het drinken van het sap ervan, ook een invloed heeft op het risico op melanoom. Ze maakten gebruik van gegevens uit twee grootschalige follow-up-studies die tussen de jaren 80 tot 2010 liepen bij professionele zorgverstrekkers in de Verenigde Staten (één studie bij vrouwen en één bij mannen). Tijdens deze studies vulden alle deelnemers gedetailleerde vragenlijsten in over hun eetgewoonten en levensstijl, waaronder consumptie van pompelmoezen en sinaasappelen. De onderzoekers selecteerden 1.840 mensen die een melanoom hadden ontwikkeld en gingen na hoeveel citrusvruchten ze geconsumeerd hadden in vergelijking met mensen die geen melanoom hadden ontwikkeld (1). Wie dagelijks citrusfruit at of dronk, had 36% meer risico op een melanoom in vergelijking met mensen die minder dan 2 keer per week citrusfruit consumeerden. Wie iedere dag minstens één glas sinaasappelsap dronk, liep 25% meer risico op huidkanker. En wie meer dan 3 keer per week pompelmoes had gegeten, liep 41% meer risico. Voor pompelmoessap vond men geen verband.

De onderzoekers besloten dat een hoge consumptie van sinaasappelsap en verse pompelmoezen geassocieerd kan worden met een hoger risico op agressieve huidkanker.

Bron

(1) Wu S, Han J, Feskanich D, et al. Citrus Consumption and Risk of Cutaneous Malignant Melanoma. Journal of Clinical Oncology. Published online June 29 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Citrusvruchten zijn gezond, alleen al omwille van het hoge gehalte vitamine C. Het verband dat hier werd aangetoond betekent niet dat dit fruit huidkanker veroorzaakt. Het kan gaan om een toevallige vondst. Zo bleken de mensen die melanomen hadden ontwikkeld in dit onderzoek te wonen in streken met meer zonlicht. Ze noteerden ook vaker zonnebrand te hebben opgelopen als kind. Deze factoren verklaren waarschijnlijk eerder het ontstaan van huidkanker.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen een hoge consumptie van citrusvruchten (vooral pompelmoezen en fruitsap) en huidkanker, maar een oorzakelijk verband is eerder onwaarschijnlijk. De boodschap blijft: wie zich in de zon begeeft, gebruikt best een goede zonnecrème.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/07July/Pages/Orange-juice-and-grapefruits-linked-to-melanoma-skin-cancer.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief