Cebam Verschenen op 25/03/2019

In het nieuws

Wie veel en zeer hete thee drinkt, loopt bijna twee keer zoveel risico op slokdarmkanker dan wie de drank in kleinere hoeveelheden nuttigt en langer laat afkoelen. Dat concluderen Iraanse onderzoekers.

Factcheck

Deze studie toont aan dat het drinken van meer dan 700 ml thee per dag aan 60° Celsius of meer het risico op slokdarmkanker kan verhogen. Een portie thee aan een normale temperatuur houdt geen gezondheidsrisico in.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Iraanse onderzoekers onderzochten de relatie tussen de temperatuur van gedronken thee en slokdarmkanker (1). Ze volgden meer dan 50.000 personen op uit het noorden van Iran, en dit gedurende tien jaar. Aan de start van de studie vroegen ze via een vragenlijst hoe de deelnemers theedronken (koud of lauw, warm, heet, zeer heet) en hoeveel thee ze per dag dronken. De onderzoekers gingen ook de temperatuur van de gedronken thee na, door de temperatuur van één kop te meten terwijl de deelnemers aangaven aan welke temperatuur ze de andere kop meestal dronken. Gedurende de opvolgperiode werd het voorkomen van slokdarmkanker geregistreerd. Bij de beoordeling van de resultaten hielden de onderzoekers rekening met rookgedrag, opium- en alcoholconsumptie.

Tijdens de opvolging ontwikkelden 328 personen slokdarmkanker. De dagelijkse theeconsumptie bedroeg gemiddeld meer dan 1 liter per dag. Deelnemers die theedronken aan een temperatuur van 60° Celsius of meer hadden een 41% groter risico op slokdarmkanker.

De onderzoekers besloten dat meer dan 700 ml thee per dag drinken aan 60° Celsius of meer het risico op slokdarmkanker verdubbelt.

Bron

(1) Islami F, Poustchi H, Pourshams A et al. A prospective study of tea drinking temperature and risk of oesophageal squamous cell carcinoma. Int J Cancer. 2019 Mar 20.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze studie werd goed uitgevoerd, omdat de temperatuur van de thee werd gemeten en niet alleen beoordeeld aan de hand van vragenlijsten. Ondanks de inspanningen van de onderzoekers om alles correct uit te voeren, blijft het echter een waarnemingsstudie. Dit soort studie is geschikt om relaties vast te stellen, maar niet om oorzakelijke verbanden te bewijzen. Ondanks deze beperking blijft het aangewezen om thee te laten afkoelen alvorens te drinken, ook omdat hete thee geen gezondheidsvoordelen oplevert.

Het is niet bekend of de resultaten van deze studie toepasbaar zijn op Europese volkeren die veel theedrinken, zoals Britten of Nederlanders. Het toevoegen van koude melk in thee zal overigens de consumptietemperatuur doen dalen, en dus het risico op slokdarmkanker beperken.

Opmerkelijk is dat deze studie aantoont dat thee het risico op kanker kan verhogen, en niet verlagen zoals producenten dikwijls beweren. In dit geval is de temperatuur echter de boosdoener, en niet de thee zelf.

Een laatste punt is dat slokdarmkanker zeer zeldzaam is, zelfs bij populaties die thee gewoonlijk zeer heet drinken (328 gevallen op meer dan 50.000 personen). Het risico op slokdarmkanker door alcohol en roken ligt veel hoger dan door het drinken van hete thee. Alcoholconsumptie en roken irriteren immers de cellen van de slokdarm, wat tot wondjes leidt en langs die weg tot kwaadaardige veranderingen van cellen.

Conclusie

Deze studie toont aan dat het drinken van meer dan 700 ml thee per dag aan 60° Celsius of meer het risico op slokdarmkanker kan verhogen. Een portie thee aan een normale temperatuur houdt geen gezondheidsrisico in.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/cancer/drinking-very-hot-tea-linked-risk-1-type-oesophageal-cancer/

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief