Marleen Finoulst Verschenen op 31/03/2014

Door u gekozen

Minder dan een jaar na de introductie van het rookverbod gaat het aantal vroeggeboorten en ziekenhuisopnames voor kinderastma met 10 procent naar omlaag.

Factcheck

Het rookverbod heeft in de landen waar het werd ingevoerd een gunstige invloed op de gezondheid van de allerkleinsten. Er zijn minder vroeggeboorten en kleine kinderen belanden minder vaak in het ziekenhuis omwille van astma.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dat meldden Amerikaanse en Europese onderzoekers, onder wie Bianca Cox en Tim Nawrot van de Universiteit Hasselt, naar aanleiding van een overzichtsstudie, afkomstig uit 11 onderzoeken van de voorbije 5 jaar, met betrekking tot 2,5 miljoen geboorten en een kwart miljoen astma-opstoten bij kinderen (1). Ze wilden nagaan wat het effect is van het rookverbod in openbare plaatsen op het geboortegewicht, het risico op vroeggeboorte en astma bij kleine kinderen. Het risico op vroeggeboorte en op hospitalisatie omwille van astma bij kleine kinderen namen beide met 10% af. Daartegenover blijkt het rookverbod geen effect te hebben op het aantal kinderen met een laag geboortewicht.

Bron

(1) Been JV, Nurmatov UB, Cox B, et al. Effect of smoke-free legislation on perinatal and child health: a systematic review and meta-analysis. The Lancet. Published online March 28 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie werd zeer zorgvuldig uitgevoerd, door enkel die onderzoeken te weerhouden van hoge kwaliteit en die onderling kunnen vergeleken worden. De resultaten liggen in de lijn van de verwachtingen, want van passief roken werd eerder aangetoond dat het risico op vroeggeboorte én op luchtwegproblemen bij kleine kinderen, zoals astma, doet toenemen. Vermoed wordt dat het rookverbod in openbare plaatsen een onrechtstreeks effect heeft op het rookgedrag van zwangere vrouwen en van de mensen in hun omgeving. Die letten mogelijk beter op om niet te roken in aanwezigheid van een zwangere vrouw bijvoorbeeld. Zwangere vrouwen vermijden mogelijk ook plaatsen waar gerookt wordt, omdat er voldoende gehamerd werd op de negatieve gevolgen van tabaksrook op de ongeboren baby. Voor de vrouwen zelf werkt die kennis ook motiverend om niet te roken in de zwangerschap. 

Ten slotte letten ook ouders met kleine kinderen beter op dan vroeger om niet te roken in het bijzijn van hun kroost. Naar alle waarschijnlijkheid is het niet het rookverbod an sich, maar liggen de wijzigingen in het rookgedrag aan de basis van deze verbeteringen. Dat roken verboden werd in openbare plaatsen en in de horeca heeft bijgedragen tot het bewustzijn van de schadelijke gevolgen van passief roken.

Conclusie

Het rookverbod heeft in de landen waar het werd ingevoerd een gunstige invloed op de gezondheid van de allerkleinsten. Er zijn minder vroeggeboorten en kleine kinderen belanden minder vaak in het ziekenhuis omwille van astma.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/Smoke-free%20laws-linked-to-improved-child-health.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief