Cebam Verschenen op 13/09/2017

In het nieuws

Het is geen geheim dat suiker een grote rol speelt bij overgewicht, hartziekten en diabetes type 2. Maar velen zullen er versteld van staan als zij ontdekken dat suiker je ook dommer maakt.

Factcheck

Het is niet omdat een paar laboratoriumratten hun weg in een doolhof iets minder goed terugvinden wanneer ze veel suiker hebben gekregen, dat mensen dommer worden van suiker. Neem dergelijk bericht liefst met een flinke schep zout.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Studies over suiker doen het altijd goed in de media. De ene keer lezen we dat suiker depressief maakt, een andere keer dat het overgewicht, diabetes type 2 en kanker kan veroorzaken. Dat een hoge suikerconsumptie kan leiden tot overgewicht en dus diabetes type 2, is onomstotelijk bewezen. Dat suiker depressief maakt, is echter nooit aangetoond. Ook de bewering dat een suikerloos dieet kankercellen zou uithongeren, is complete nonsens. De studie dat suiker dom maakt, is weer zo’n bericht dat in tijden van weinig nieuws gretig wordt opgevist. Deze studie is gebaseerd op een dierexperiment uit 2014 waarbij enkele laboratoriumratten na enkele dagen suikerrijk dieet iets minder goed scoorden op summiere geheugentestjes (zoals terugvinden van voedsel in een doolhof) in vergelijking met ratten die geen suikerrijk dieet hadden gekregen (1). Daaruit suggereren dat mensen dom worden van een suikerrijk dieet, is wel een hele grote stap die de onderzoekers zelf nooit gemaakt hebben.

Bron

(1) Beilharz JE, Maniam J, Morris MJ. Short exposure to a diet rich in both fat and sugar or sugar alone impairs place, but not object recognition memory in rats. Brain Behav Immun. 2014 Mar;37:134-41.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Een zoektocht naar literatuur over suikerconsumptie en intelligentie bij mensen levert geen enkel degelijk onderzoek op. Dat betekent dat het tegendeel, namelijk dat suiker niet dom maakt, ook niet werd aangetoond. Het werd gewoon niet onderzocht.

Er bestaan wel studies over de impact van voedsel met een hoge glycemische index - dat zijn voedingsproducten die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen - op de intellectuele vermogens, maar ze vinden geen duidelijk verband tussen product en intelligentie.

De idee dat suiker dom maakt, wordt mogelijk ook gevoed door de vaststelling dat mensen met diabetes type 2 een hoger risico lopen op alzheimerdementie. Daarin zien sommigen een verband tussen een gestoorde suikerhuishouding en intellectueel verval. Weerom veel te kort door de bocht. Diabetes type 2 kan je niet op één lijn brengen met veel suiker eten.

Het tegendeel geldt wel: suiker kan je alertheid tijdelijk verhogen op momenten dat je te weinig suiker in je bloed hebt.

Conclusie

Het is niet omdat een paar laboratoriumratten hun weg in een doolhof iets minder goed terugvinden wanneer ze veel suiker hebben gekregen, dat mensen dommer worden van suiker. Neem dergelijk bericht liefst met een flinke schep zout.

Referenties

https://www.medizin-transparent.at/macht-zucker-dumm

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief