Marleen Finoulst Verschenen op 25/07/2014

Door u gekozen

Driekwart van de Vlaamse jongeren onder de 16 jaar heeft een gsm die ze regelmatig gebruiken om te bellen, chatten, sms'en, fotograferen, enzovoort. Tegenstrijdige berichten over de gezondheidsrisico's van mobiel bellen maken ouders ongerust.

Factcheck

Voortgaande op de huidige wetenschappelijke kennis is bellen met een gsm niet schadelijk voor je gezondheid, ook niet voor die van je kinderen. Om voorzichtigheidsredenen wordt wel aanbevolen het gebruik te beperken.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Mobiel bellen maakt gebruik van hoogfrequente elektromagnetische straling of radiogolven. Als je belt of een berichtje stuurt, stuurt je gsm een signaal naar de dichtsbijzijnde mast, die het vervolgens doorstuurt. Sta je ver van een mast of zijn er obstakels die het bereik beperken, dan is de straling van je gsm groter. Elektromagnetische stralen hebben geen invloed op het lichaam zolang ze een bepaalde grens niet overschrijden. Die grens is discutabel, maar in België is de vastgelegde stralingsgrens vier keer strenger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie aanbevelen.

Actiegroepen tegen straling zoals de Vlaamse organisatie 'Beperk de Straling' kunnen er niet bij dat er onbezonnen omgesprongen wordt met straling en sturen geregeld berichten de wereld in over mogelijke kankerverwekkende effecten, zoals een verhoogd risico op hersentumoren bij frequent mobiel bellen. Dat zaait de nodige ongerustheid, vooral bij ouders (1).

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Volgens de Vlaamse overheid kunnen we vandaag niet stellen dat mobiel bellen gevaarlijk is op basis van de huidige kennis en het huidige wetenschappelijk onderzoek terzake. De technologie is nog niet lang genoeg in gebruik en ze verandert voortdurend.

Of de huidige vaststellingen op lange termijn zullen standhouden, is vandaag dus niet bekend. Indien er een risico is, is dit waarschijnlijk groter voor kinderen dan voor volwassenen. Daarom adviseert het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om het gsm-gebruik veiligheidshalve te beperken en kinderen aan te bevelen dat ook te doen. Waar mogelijk is het beter om een sms te sturen in plaats van te bellen of om een vast toestel te gebruiken in plaats van een gsm. Je gsm in een aparte tas dragen is ook beter in je broekzak of borstzak. En leg hem 's nachts minstens een meter van je hoofdkussen.

Conclusie

Voortgaande op de huidige wetenschappelijke kennis is bellen met een gsm niet schadelijk voor je gezondheid, ook niet voor die van je kinderen. Om voorzichtigheidsredenen wordt wel aanbevolen het gebruik te beperken.

Referenties

https://www.zorg-en-gezondheid.be/uploadedFiles/NLsite/Preventie/Gezondheid_en_milieu/GSM/folder_gsm.pdf

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief