Marleen Finoulst Verschenen op 11/04/2016

In het nieuws

Zwangere vrouwen moeten vroeger gescreend worden op diabetes, zo besluiten Britse onderzoekers. Ook in België wordt de screeningstrategie volop onderzocht.

Factcheck

Steeds meer zwangere vrouwen krijgen te maken met zwangerschapsdiabetes, een toestand waar ze niets van voelen, maar die wel schadelijk is voor zowel moeder als kind. Vooral vrouwen die nog voor de zwangerschap kampten met overgewicht lopen risico. Onderzoekers vragen meer aandacht voor dit probleem en de nefaste gevolgen van overgewicht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zwangerschapsdiabetes, of te hoge bloedsuikerwaarden in de zwangerschap, voel je niet, maar is wel schadelijk voor zowel moeder als kind. Vroegtijdig opsporen en behandelen is dan ook belangrijk om schade te voorkomen. De aandoening zit in de lift, omdat steeds meer vrouwen overgewicht hebben bij het begin van de zwangerschap en vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen: twee risicofactoren voor zwangerschapsdiabetes. Er bestaat geen duidelijk beleid rond de opsporing van deze toestand.

In Groot-Brittannië wordt aanbevolen zwangerschapsdiabetes op te sporen tussen 24 en 28 weken zwangerschap, maar dan is het kwaad volgens sommigen al geschied. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge volgden 4.069 vrouwen tijdens hun eerste zwangerschap en volgden de groei van hun vrucht in de baarmoeder (1). De vrouwen werden in twee categorieën ondergebracht: een groep die zwangerschapsdiabetes ontwikkelde op 28 weken (4,2%) en een groep waar dat niet het geval was (95,8%). De groei van de foetus tussen 20 en 28 weken werd voor alle vrouwen nauwkeurig in kaart gebracht. Op 20 weken zwangerschap vond men geen verschil voor beide groepen vrouwen, maar op 28 weken waren de baby’s van de groep met zwangerschapsdiabetes duidelijk groter. Vooral in geval de moeders daarnaast ook zwaarlijvig waren.

De onderzoekers besluiten dat de opsporing op 28 weken te laat is en beter vervroegd kan worden.

Bron

(1) Sovio U, Murphy HR, Smith GCS. Accelerated Fetal Growth Prior to Diagnosis of Gestational Diabetes Mellitus: A Prospective Cohort Study of Nulliparous Women. Diabetes Care. Published online April 7 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Volgens de Britse richtlijn gebeurt de opsporing van zwangerschapsdiabetes best tussen 24 en 28 weken, maar in de praktijk gebeurt dit gewoonlijk op 28 weken. Vierentwintig weken zou dus beter zijn, en nog binnen de huidige richtlijn. De studie zegt niet wat wel een optimaal moment is, maar enkel dat 28 weken ruim laat is.

Ook in ons land is zwangerschapsdiabetes een toenemend probleem waar ongeveer 1 op 8 zwangere vrouwen mee te maken krijgt. De screeningstrategie wordt momenteel onderzocht in een Belgische BEDIP-studie (Belgian Diabetes in Pregnancy) waar diverse ziekenhuizen aan meewerken (2). “Er bestaat op dit moment geen eenvormigheid over de wijze waarop zwangerschapsdiabetes moet worden opgespoord”, zegt Katrien Benhalima, hoofdonderzoeker van BEDIP.

Bij zwangerschapsdiabetes wordt meer en meer nadruk gelegd op de gevaren voor het kind. Vrouwen krijgen de raad overgewicht te bestrijden vooraleer ze zwanger worden. Tips over hoe dit best aan te pakken vind je op gezondzwangerworden.be (3). In België start één op 4 vrouwen haar zwangerschap met overgewicht.

Conclusie

Steeds meer zwangere vrouwen krijgen te maken met zwangerschapsdiabetes, een toestand waar ze niets van voelen, maar die wel schadelijk is voor zowel moeder als kind. Vooral vrouwen die nog voor de zwangerschap kampten met overgewicht lopen risico. Onderzoekers vragen meer aandacht voor dit probleem en de nefaste gevolgen van overgewicht.

Referenties

(2) www.bedip.be

(3) http://www.gezondzwangerworden.be/

http://www.nhs.uk/news/2016/04April/Pages/Pregnancy-diabetes-screening-should-be-performed-earlier.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief