Marleen Finoulst Verschenen op 24/02/2015

In het nieuws

Vrouwen met kinderwens starten best al voor de positieve zwangerschapstest met het innemen van extra foliumzuur, stelt de Vlaamse overheid. Veel vrouwen starten er te laat mee, of stoppen te vroeg.

Factcheck

Vrouwen die overwegen zwanger te worden, starten best met de inname van extra foliumzuur zodra ze stoppen met anticonceptie. Deze supplementen verminderen het risico op een reeks aangeboren afwijkingen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Deze week lanceerde de Vlaamse overheid een website voor iedereen die aan kinderen denkt: www.gezondzwangerworden.be. Daarin werd alle mogelijke informatie verzameld over wat aanstaande moeders en vaders best doen en laten om de kans op een gezonde baby zo groot mogelijk te maken. Een opvallend advies: starten met de inname van extra foliumzuur (een vorm van vitamine B) wanneer je stopt met anticonceptie met als doel zwanger worden. En daarmee doorgaan tot het einde van de derde zwangerschapsmaand. Extra foliumzuur, a rato van 0,4 millgram per dag, voorkomt neuraalbuisdefecten bij de baby: dit zijn defecten in de structuur waaruit het centrale zenuwstelsel, t.t.z. de hersenen en het ruggenmerg, ontstaat, met soms zeer ernstige gevolgen. Weinig vrouwen zijn zich hier bewust van of nemen het foliumzuur pas in wanneer ze al zwanger zijn.

Bron

(1) www.gezondzwangerworden.be

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Foliumzuur komt voor in bladgroenten, spruitjes, broccoli, peulvruchten en volkorenproducten. Het speelt een belangrijke rol in de opbouw van DNA en de vorming van de neuraalbuis, dat is de voorloper van de hersenen en het ruggenmerg. Deze buis sluit zich reeds rond de 16de zwangerschapsdag, op een ogenblik dat veel vrouwen zelfs nog niet weten dat ze zwanger zijn. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot defecten in deze neuraalbuis. Bij zeer ernstige defecten zijn de hersenen niet of amper gevormd en is de baby niet leefbaar. Deze baby's komen meestal dood ter wereld of sterven kort na de geboorte. Iets minder ernstig is de gebrekkige sluiting van het ruggenmergkanaal, wat leidt tot een zogenaamd 'open ruggetje' of spina bifida. Dit kan gepaard gaan met verlamming van de benen, maar ook met lichtere motorische handicaps en allerhande gedragsproblemen.

Het is al lang wetenschappelijk aangetoond dat inname van extra foliumzuur het risico op neuraalbuisdefecten drastisch vermindert. In landen waar men graanproducten verplicht verrijkt met foliumzuur, zag men het aantal geboortes met spina bifida drastisch dalen. In andere landen, waaronder België, werd deze voedselverrijking niet doorgevoerd, omdat niet duidelijk is of het nuttig, laat staan nadelig is, om de hele bevolking van extra foliumzuur te voorzien. Daarom is het aan de jonge vrouwen met kinderwens, om, zodra ze stoppen met anticonceptie, meteen te starten met de inname van foliumzuursupplementen (0,4 milligram per dag). Een gezonde en gevarieerde voeding volstaat namelijk niet om de toegenomen behoefte aan foliumzuur in de zwangerschap te dekken. Daarvoor zou je bijvoorbeeld dagelijks een halve kilo spruitjes of minstens 50 bruine bonen moeten eten.

Alle praktische info over foliumzuur alsook andere nuttige informatie voor wie aan kinderen denkt, vindt u op de nieuwe site van de Vlaamse overheid.

Conclusie

Vrouwen die overwegen zwanger te worden, starten best met de inname van extra foliumzuur zodra ze stoppen met anticonceptie. Deze supplementen verminderen het risico op een reeks aangeboren afwijkingen.

Referenties

Info: www.gezondzwangerworden.be

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief