Marleen Finoulst Verschenen op 10/10/2014

In het nieuws

Alarmerende berichten over de uitdeinende Ebola-epidemie doet ook bij ons de schrik om het hart slaan. Kan je nog gerust naar Afrika reizen en wat als de ziekte ons land binnenkomt?

Factcheck

In België hebben op dit moment nog geen personen Ebola opgelopen. De overheden volgen de situatie zeer nauw op. Wanneer iemand het virus binnenbrengt, zal het hoogstwaarschijnlijk zeer snel ontdekt worden en zullen besmette personen geïsoleerd worden. Reizen naar een aantal West-Afrikaanse landen wordt afgeraden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Ebola is een draadvormig virus dat een zeer ernstige infectie veroorzaakt, met symptomen als koorts, spier- en gewrichtspijn, hevige diarree, braken, zwakte en inwendige bloedingen. De ziekte is genoemd naar de rivier Ebola in Congo, waar dit virus voor het eerst opdook in 1976. In de voorbije decennia waren er in Afrika meerdere kleine epidemieën van Ebola, waar dan telkens enkele tientallen slachtoffers vielen. Begin dit jaar brak Ebola opnieuw uit in Guinee Conakry, West-Afrika, maar dit keer blijft de epidemie zich aan een snel tempo uitbreiden: op dit moment overleden reeds meer dan 2.000 personen aan de ziekte. Een besmette vliegtuigpassagier bracht Ebola recent naar de Verenigde Staten en twee besmette missionarissen brachten de ziekte naar Spanje. Sindsdien groeit het besef dat dit ook elders in de wereld kan gebeuren.

Er bestaat nog geen behandeling voor Ebola, noch een vaccin. Ongeveer 40 tot 90% van de mensen die besmet raken, overlijden aan de ziekte. In de Verenigde Staten werd wel een experimenteel geneesmiddel, dat nog in de testfase zit, gebruikt bij twee besmette gezondheidswerkers die in West-Afrika Ebolapatiënten hadden verzorgd. Dat middel wordt nu verder getest. De man die het virus binnenbracht in de Verenigde Staten, is ondertussen overleden.

Bron

 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De kans dat iemand besmet raakt met het Ebolavirus en het meebrengt naar ons land is erg klein, maar niet onbestaande. Mensen worden alleen ziek wanneer ze in direct contact geweest zijn met lichaamssappen (bloed, urine, stoelgang, speeksel, braaksel, sperma, zweet) van zieke personen of na contact met besmette voorwerpen (naalden). Het virus wordt niet via de lucht verspreid, dus je kan het niet oplopen via hoesten of niezen. Vooral mensen die Ebolapatiënten verzorgen, lopen risico. Het duurt een week vooraleer een besmet persoon symptomen ontwikkelt. Vanaf dan kan hij of zij de ziekte doorgeven. Mocht toch iemand naar Vlaanderen komen die besmet is met het Ebolavirus, dan is de kans op verdere verspreiding klein: de ziekte is zo ernstig dat een Ebolazieke snel een arts zou opzoeken, die verplicht is om bij de minste verdenking de autoriteiten te verwittigen. Vervolgens zullen alle contacten van de zieke persoon in kaart gebracht worden en bij de minste symptomen onmiddellijk geïsoleerd. Een ondersteunende, pijnstillende therapie is een mogelijkheid, maar schakelt het virus niet uit.

Buitenlandse Zaken raadt momenteel niet essentiële reizen af naar Guinee Conakry, Liberia en Sierra Leone. Voor andere Afrikaanse landen bestaat geen reisbeperking, maar wie naar West-Afrikaanse landen reist, wordt verzocht het reisadvies te lezen op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (1) en van Binnenlandse Zaken (2).

Op de website Zorg en Gezondheid vindt u de nodige informatie, nog eens helder uitgelegd (3).

In België volgen verschillende overheden de situatie zeer nauw op.

Conclusie

In België hebben op dit moment nog geen personen Ebola opgelopen. De overheden volgen de situatie zeer nauw op. Wanneer iemand het virus binnenbrengt, zal het hoogstwaarschijnlijk zeer snel ontdekt worden en zullen besmette personen geïsoleerd worden. Reizen naar een aantal West-Afrikaanse landen wordt afgeraden.

Referenties

Meer informatie:

http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/

http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=691&MIID=637&IID=363&L=N

https://www.zorg-en-gezondheid.be/Ziektes/Ziektelijst-A-Z/Ebola/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief