Marleen Finoulst Verschenen op 13/03/2014

In het nieuws

Mensen met lymfoedeem als gevolg van borstkanker kregen tot voor kort de raad om voorzichtig te zijn met de betrokken arm. Nu adviseren artsen het omgekeerde: bewegen en zelfs krachttraining.

Factcheck

Voor mensen met een dikke arm na borstkanker, is er geen enkele reden om niet te sporten, zegt de nieuwe Britse richtlijn. Integendeel, een actieve levensstijl en zelfs krachttraining hebben een gunstige invloed op de levenskwaliteit. Ook de Belgische richtlijn raadt aan te oefenen met de dikke arm.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een nieuwe richtlijn van de Britse NICE (National Institute for Health and Care Excellence) voor mensen met borstkanker die een groot risico lopen op een lymfoedeem of reeds een gezwollen arm hebben (1). Lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht in het bindweefsel als gevolg van een gebrekkige of geblokkeerde afvloei. Ze kan het gevolg zijn van de kanker zelf, waarbij kankercellen de lymfevaten in de arm blokkeren, of van de operatie of bestralingen, waarbij de lymfewegen beschadigd werden. Deze pijnlijke complicatie treft zo’n 20% van de mensen met borstkanker waarbij de lymfeklieren in de oksel verwijderd werden. 

De betrokkenen krijgen gewoonlijk de raad om hun arm te ontzien, voorzichtig te zijn met sport en zeker geen zware lasten te dragen. NICE analyseerde de studies over sporten bij borstkanker met lymfoedeem en kwam tot de conclusie dat krachtoefeningen, aerobe sporten, stretchen, oefeningen onder water en zelfs gewichtheffen geen enkel ongunstig effect heeft op bestaand lymfoedeem, noch het risico op de complicatie verhoogt. Evenmin kan sport lymfoedeem voorkomen. Regelmatig bewegen verbetert wel de levenskwaliteit van vrouwen met borstkanker en daarom moedigt de aangepaste richtlijn sporten aan voor mannen en vrouwen met lymfoedeem, of een verhoogd risico op deze complicatie, na borstkanker.

Bron

(1)http://www.nice.org.uk/newsroom/pressreleases/DraftUpdateOfNICEBreastCancerGuidelineAddressesLinkBet...

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Lymfoedeem kan op welk moment na de behandeling van borstkanker voorkomen en wordt meestal veroorzaakt door verwijdering of bestraling van lymfeklieren in de oksel. Vroeger – en nog steeds – kregen patiënten met lymfoedeem de raad om hun activiteiten te beperken om de zwelling niet te verergeren. Dankzij tal van studies hierover kan ondertussen met zekerheid gesteld worden dat sporten, zelfs krachttraining met de betrokken arm, de klachten niet verergert. Meer nog, sport en krachttraining verbeteren de levenskwaliteit van mannen en vrouwen met een borstkankerverleden. De Belgische richtlijn inzake lymfoedeem bij borstkanker gaat zelfs een stap verder en stelt dat langdurig oedeem in de arm kan worden verminderd met oefeningen.

Conclusie

Voor mensen met een dikke arm na borstkanker, is er geen enkele reden om niet te sporten, zegt de nieuwe Britse richtlijn. Integendeel, een actieve levensstijl en zelfs krachttraining hebben een gunstige invloed op de levenskwaliteit. Ook de Belgische richtlijn raadt aan te oefenen met de dikke arm.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/breast-cancer-lymphoedema-exercise-advice-may-change.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief