Marleen Finoulst Verschenen op 22/10/2015

In het nieuws

Onderzoek heeft aangetoond dat een medicijn op basis van rabarber mogelijk helpt in de strijd tegen kanker. Het oranje pigment dat aanwezig is in rabarber, parietine, bezit krachtige eigenschappen tegen tumoren.

Factcheck

Het oranje pigment uit rabarber remt de groei van tumorcellen in laboratorium- en dierexperimenten, maar van een medicijn op basis van rabarber is er nog lang geen sprake.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe medicijnen tegen kanker. In deze studie werden 2.000 chemische stoffen losgelaten op kankercellen in proefschaaltjes en ging alle aandacht naar het eiwit 6-fosfogluconaat dehydrogenase. Dat eiwit speelt een rol bij de opname van energie in de kankercellen, wat nodig is voor hun snelle vermenigvuldiging. Van de 2.000 geteste stoffen bleek parietine inderdaad de groei van de kankercellen te remmen (1). Parietine is het pigment dat de stengels van de rabarberplant een oranje kleur geeft. In geconcentreerde vorm toegevoegd aan laboratoriumschaaltjes met leukemiecellen, longkankercellen en hoofd- en halskankercellen, vertraagt het de deling van deze cellen.

Wat chemisch sleutelwerk aan parietine zorgde voor een nog beter effect. Het gemodificeerd parietine werd in een volgend experiment dagelijks gedurende vier weken ingespoten bij proefmuizen met humane longkanker-, leukemie- of hoofd- en halskankercellen. De tumorgezwelletjes werden kleiner. De onderzoekers besluiten dat het blokkeren van het eiwit 6-fosfogluconaat dehydrogenase een mogelijk nieuw aangrijpingspunt is voor kankertherapieën. Het oranje pigment van rabarber wordt nu verder onderzocht.

Bron

(1) Lin R, Elf S, Shan C, et al. 6-Phosphogluconate dehydrogenase links oxidative PPP, lipogenesis and tumour growth by inhibiting LKB1–AMPK signalling. Nature Cell Biology. Published online October 19 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een klassieke methode die gebruikt wordt om potentiële kankermedicijnen te vinden. Na zo’n testbatterij blijven er soms één of enkele veelbelovende stoffen over die verder onderzocht worden. Dit is het geval voor het rabarberpigment. In de uitgevoerde experimenten remt het de groei van tumorcellen in het labo en in proefmuizen, maar dat betekent nog niet dat hetzelfde zal gebeuren bij kanker in een menselijk lichaam. Meer dan de helft van deze ‘veelbelovende’ stoffen sneuvelen bij verder onderzoek: of ze werken niet in een menselijk lichaam, of ze veroorzaken te veel nevenwerkingen.

Overigens werd het pigment gebruikt in een geconcentreerde vorm. Dus verwacht niet dat een stuk rabarbertaart kankerverschrompelende effecten heeft.

Conclusie

Het oranje pigment uit rabarber remt de groei van tumorcellen in laboratorium- en dierexperimenten, maar van een medicijn op basis van rabarber is er nog lang geen sprake.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/10October/Pages/Claims-rhubarb-pigment-could-help-cancer-crumble.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief