Marleen Finoulst Verschenen op 28/01/2015

In het nieuws

Het roken eist zijn tol: voor het eerst zullen dit jaar meer Europese vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker.

Factcheck

In 2015 zullen voor het eerst meer vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker, zo voorspellen wetenschappers op basis van de Europese cijfers. Dat heeft zowel met het rookgedrag van vrouwen te maken als met de verbeterde overlevingskansen van vrouwen met borstkanker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers kunnen op basis van de Europese registers over kankerdiagnoses en -sterftes vrij nauwkeurig trends voorspellen voor dit jaar, nl. welke kankers in de lift zitten en welke op de terugweg zijn. Dat doen ze al sinds de jaren zeventig.

Wat de voorspelde kankersterfte voor 2015 betreft, is er goed en slecht nieuws, zo meldden de Europese kankeronderzoekers bij de publicatie van hun nieuwe studie (1). Het goede nieuws is dat de globale kankersterfte daalt. In vergelijking met 2009 zullen dit jaar 7,5% minder mannen overlijden aan kanker en 6% minder vrouwen. Het slechte nieuws is dat longkanker steeds meer slachtoffers maakt bij vrouwen. In 2015 zullen 9% meer vrouwen sterven aan longkanker. Tegelijkertijd zakt de sterfte door borstkanker met 10%. Daardoor verdringt longkanker borstkanker van de eerste plaats: dit jaar zullen voor het eerst in de geschiedenis meer vrouwen sterven door longkanker dan door borstkanker. Bij mannen stelt men overigens het omgekeerde vast: de longkankersterfte is er op de terugweg en het sterftecijfer zal er met 9% zakken.

Bron

(1) Malvezzi M, et al. European cancer mortality predictions for the year 2015: does lung cancer have the highest death rate in EU women? Annals of Oncology. Published 26 January 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dat de longkankersterfte toeneemt, heeft verschillende redenen. Vrouwen zijn de voorbije decennia meer en meer gaan roken en komen nu op een leeftijd waarop ze longkanker kunnen ontwikkelen. Roken is veruit de belangrijkste oorzaak van longkanker en dus zullen meer vrouwen longkanker ontwikkelen. Anderzijds is de behandeling van borstkanker sterk verbeterd, waardoor meer vrouwen borstkanker overleven. De sterfte door borstkanker zou dit jaar zelfs met 10% zakken. Longkanker is tot op heden echter veel moeilijker te behandelen, waardoor de overlevingskansen minder gunstig zijn.

In 2015 moeten we geen spectaculaire stijging van longkanker en longkankersterfte bij vrouwen verwachten, maar door de gelijktijdige daling in borstkankersterfte, stoot de ene de andere net van de troon in de top drie van kankerdoden bij vrouwen. Op de derde plaats staat overigens darmkanker.

Nog een vaststelling uit het onderzoek: pancreaskanker zit om nog onverklaarbare redenen in de lift.

Conclusie

In 2015 zullen voor het eerst meer vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker, zo voorspellen wetenschappers op basis van de Europese cijfers. Dat heeft zowel met het rookgedrag van vrouwen te maken als met de verbeterde overlevingskansen van vrouwen met borstkanker.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/01January/Pages/Female-lung-cancer-deaths-may-outstrip-breast-cancer-in-2015.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief