Cebam Verschenen op 09/06/2017

In het nieuws

Kinderen die dagelijks een ei eten worden groter, blijkt uit een studie. De eieren kunnen op alle mogelijke manieren klaargemaakt worden.

Factcheck

In ontwikkelingslanden waar ondervoeding een probleem vormt bij zuigelingen, kan een ei per dag het risico op groeiachterstand verminderen. Eieren zijn een goede bron van proteïnen. Voor kinderen die niet ondervoed zijn, is er geen effect op de lengtegroei.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit onderzoek betrof 163 moeders en zuigelingen van 6-9 maand in Ecuador, een derdewereldland waar ondervoeding bij kinderen een groot probleem is (1). Doel van de studie was nagaan of eieren, een belangrijke bron van proteïnen, groeiachterstand bij zuigelingen kan tegenhouden. De geselecteerde deelnemertjes werden willekeurig aan twee groepen toegewezen: één groep kreeg iedere dag een eitje en de andere groep niet. De baby’s werden gewogen en gemeten en zes maanden later gebeurde dat opnieuw.

Bij het begin van de studie had 26% van de kinderen in de controlegroep en 37% van de kinderen in de eigroep groeiachterstand (te klein en te licht voor hun leeftijd). Zes maanden later had 29% van de kinderen in de controlegroep en nog 21% van de kinderen in de eigroep groeiachterstand. Het dagelijkse eitje betekende voor de kindjes 47% minder kans op groeiachterstand en 74% minder kans op ondergewicht. Tegen het einde van de studie kregen alle kindjes meer koekjes en gesuikerde drank, maar deze in de eigroep minder. Mogelijk hebben deze laatste daardoor later minder risico op overgewicht. Er werden geen gevallen van ei-allergie gemeld.

De onderzoekers besluiten dat een ei per dag, vanaf 6 maanden, de kans op groeiachterstand bij kinderen in Ecuador vermindert.

Bron

(1) Iannotti LL, Lutter, CK, Stewart CP, et al. Eggs in Early Complementary Feeding and Child Growth: A Randomized Controlled Trial. Pediatrics. Published online June 6 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

In Ecuador is 23,9% van de kinderen jonger dan 5 jaar ondervoed, zo vermeldt een rapport van het World Food Programme (http://www1.wfp.org/countries/ecuador). Ondervoeding leidt tot groeiachterstand. Eieren zijn goedkoop en makkelijk verkrijgbaar en een dagelijks eitje kan de risico’s van ondervoeding beperken.

Deze toevoeging van eieren werd niet onderzocht in andere populaties. In West-Europa is er weinig sprake van ondervoeding (eerder van overvoeding), en is er geen reden om extra eieren te geven. Eieren hebben geen effect op de groei van normaal gevoede kinderen. Ei-allergie is in onze populatie bovendien een van de belangrijkste voedselallergieën bij zuigelingen.

Of kinderen die dagelijks een ei eten later minder risico lopen op obesitas, werd hier niet aangetoond, enkel gesuggereerd.

Conclusie

In ontwikkelingslanden waar ondervoeding een probleem vormt bij zuigelingen, kan een ei per dag het risico op groeiachterstand verminderen. Eieren zijn een goede bron van proteïnen. Voor kinderen die niet ondervoed zijn, is er geen effect op de lengtegroei.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/An-egg-a-day-may-prevent-stunted-growth-in-infants.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief