Cebam Verschenen op 16/06/2017

In het nieuws

Mensen die een vegetarisch dieet volgen, vallen effectiever af en stimuleren op een positievere manier hun stofwisseling dan mensen die niet vegetarisch eten tijdens hun dieet.

Factcheck

Op basis van deze kleine studie kunnen we niet besluiten dat een vegetarisch dieet effectiever is dan een klassiek dieet voor mensen met overgewicht en diabetes type 2.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een goed uitgevoerde Tsjechische studie, waarbij 74 volwassenen met overgewicht (BMI > 25) en diabetes type 2 op een vermageringsdieet werden gezet: ofwel een standaard vermageringsdieet, ofwel een vegetarisch dieet (1). Beide diëten zorgen voor een caloriereductie van 500 kcal per dag. De deelnemers werd opgedragen niet meer te sporten dan ze gewoon waren. Na zes maanden hadden de mensen in de vegetarische groep ongeveer dubbel zoveel gewicht verloren (6,2 kg) als de mensen in de standaard-dieetgroep (3,2 kg). Er werden vetmetingen gedaan, waarbij onderscheid gemaakt werd tussen onderhuids vet en dieper gelegen vet. Zowel vetmassa als spiermassa namen meer af in de vegetarische groep dan in de standaard-dieetgroep. Het dieper gelegen vet (tussen bindweefsel en spieren), dat een rol speelt in de suikerhuishouding, nam alleen af in de groep die het vegetarische dieet gevolgd had. De vegetarische groep hield het dieet ook langer vol dan de mensen op standaard-dieet.

Overschakelen naar een vegetarische levensstijl blijkt effectiever voor mensen met overgewicht en diabetes type 2 die willen vermageren dan een klassiek vermageringsdieet, besluiten de onderzoekers. Met een vegetarisch dieet zou je meer vetweefsel verliezen dan met een standaard-dieet voor dezelfde calorierestrictie.

Bron

(1) Kahleova H, Klementova M, Herynek V, et al. The Effect of a Vegetarian vs Conventional Hypocaloric Diabetic Diet on Thigh Adipose Tissue Distribution in Subjects with Type 2 Diabetes: A Randomized Study. Journal of the American College of Nutrition. Published online June 10 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Om te vermageren moet je minder calorieën opnemen en meer bewegen, of je nu vlees en vis eet, of enkel plantaardig. Of je dan echt beter af bent met een vegetarisch dieet, kan deze studie niet helemaal bevestigen. Daarvoor was het aantal deelnemers te beperkt en slaagde een vrij grote groep mensen er niet in het standaard-dieet rigoureus te volgen. Dat de vegetarische groep, die het op dat vlak beter deed, gemiddeld meer kilo’s verloor, hoeft dan ook niet verwonderen. De vetmetingen gebeurden enkel ter hoogte van de dij. Of je daaruit conclusies kan trekken over het buikvet, is niet zeker. Buikvet speelt een grotere rol bij diabetes type 2.

Het vegetarische dieet dat de deelnemers moesten volgen was eerder veganistisch, met als enige dierlijke product yoghurt. Het vetgehalte was ook lager dan bij het standaard-dieet. Het is dus niet zeker dat dezelfde resultaten bekomen worden met vis op het menu. De vegetarische groep verloor iets meer spiermassa dan de standaardgroep, wat als een nadeel kan beschouwd worden.

Conclusie

Op basis van deze kleine studie kunnen we niet besluiten dat een vegetarisch dieet effectiever is dan een klassiek dieet voor mensen met overgewicht en diabetes type 2.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/Vegetarian-dieting-may-lead-to-greater-weight-loss.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief