Nina Van Den Broecke Verschenen op 13/06/2022

In het nieuws

Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Af en toe rijst de vraag of dat voor kinderen wel gezond is. Hebben kinderen die vegetarisch eten geen grotere kans op tekorten en groeiachterstand? Nieuw onderzoek probeert hier een antwoord op te geven.

Factcheck

Vegetarisch eten blijkt, volgens een Canadese studie, geen negatief effect te hebben op de groei van jonge kinderen (6 maand tot 8 jaar). Ook had het in dit onderzoek geen invloed op de hoeveelheid vitamine D en ijzer in het bloed. Omdat deze voedingsstoffen meer voorkomen in dierlijke producten, hebben vegetariërs een verhoogd risico op tekorten. Maar dat bleek hier niet het geval te zijn. Of er meer tekorten waren aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, werd in deze studie helaas niet onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Canadese wetenschappers hebben 8.907 kinderen gedurende gemiddeld 2,8 jaar gevolgd. Van deze groep waren 248 kinderen vegetariër. De kinderen waren bij de start van de studie gemiddeld 2,2 jaar oud. Op minstens 2 verschillende tijdstippen verzamelden de onderzoekers tal van gegevens van de kinderen, waaronder hun gewicht en lengte, en het gehalte aan vitamine D, ijzer en vetten in hun bloed. De statistische analyse leert ons volgende zaken:

  • Er was geen verband tussen een vegetarisch eetpatroon en groei. Vegetarische kinderen bleken iets kleiner te zijn, maar het verschil was verwaarloosbaar.
  • Binnen de groep vegetarische kinderen was het aandeel kinderen met ondergewicht wel groter (6,2% versus 3,3% bij de niet-vegetariërs).
  • Er was geen verband tussen vegetarisch eten en het ijzer- en vitamine D-gehalte in het bloed van de kinderen.
  • Ook de hoeveelheid vetten (totale cholesterol, LDL, HDL en triglyceriden) verschilde niet tussen de kinderen die vegetarisch aten en de niet-vegetariërs. Wel bleken vegetarische kinderen die geen melk dronken hier beter op te scoren (1).
Bron

(1) Elliott, L. J., Keown-Stoneman, C. D., Birken, C. S., Jenkins, D. J., Borkhoff, C. M., Maguire, J. L., & TARGet KIDS! COLLABORATION. (2022). Vegetarian Diet, Growth, and Nutrition in Early Childhood: A Longitudinal Cohort Study. Pediatrics, 149(6).

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Goed nieuws is dat vegetarische voeding ook voor jonge kinderen mogelijk is. Het heeft, volgens deze studie, geen negatieve invloed op hun groei of de concentratie aan vitamine D en ijzer in hun bloed. Het is wel jammer dat de onderzoekers het gehalte aan calcium en vitamine B12 niet bepaalden. Ook die voedingsstoffen komen vooral voor in dierlijke producten. Om geen eventuele tekorten op te lopen, moeten vegetariërs daar dus extra aandacht aan schenken.

De vaststelling dat er bij de vegetarische kinderen meer ondergewicht voorkwam, moeten we voorzichtig interpreteren:

  • 33,8% van de vegetarische kinderen was van Aziatische origine. Bij de niet-vegetariërs was dat slechts 19%.
  • De methode die gebruikt werd om het gewicht te evalueren, zou het aandeel ondergewicht kunnen overschatten bij Aziatische mensen (2). Het zou dan ook zinvol zijn om diepgaander te onderzoeken of er effectief sprake was van ondervoeding.

Ook een langere opvolgperiode bij een grotere groep kinderen is welkom. En omdat veganisten het grootste risico lopen op voedingstekorten, zouden zij beter ook voldoende vertegenwoordigd zijn in wetenschappelijk onderzoek.

Conclusie

Vegetarisch eten blijkt, volgens een Canadese studie, geen negatief effect te hebben op de groei van jonge kinderen (6 maand tot 8 jaar). Ook had het in dit onderzoek geen invloed op de hoeveelheid vitamine D en ijzer in het bloed. Omdat deze voedingsstoffen meer voorkomen in dierlijke producten, hebben vegetariërs een verhoogd risico op tekorten. Maar dat bleek hier niet het geval te zijn. Of er meer tekorten waren aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, werd in deze studie helaas niet onderzocht.

Referenties

(2) de Wilde, J. A., Peters-Koning, M., & Middelkoop, B. (2020). Misclassification of stunting, underweight and wasting in children 0-5 years of South Asian and Dutch descent: ethnic-specific v. WHO criteria. Public health nutrition, 23(12), 2078–2087. https://doi.org/10.1017/S1368980019004464

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief