Marleen Finoulst Verschenen op 26/01/2015

In het nieuws

Een nieuwe diagnostische test helpt dokters om twee keer zoveel hartinfarcten bij vrouwen vast te stellen.

Factcheck

De verbeterde versie van een bloedtest brengt meer infarcten bij vrouwen aan het licht in een nieuwe Britse studie. De diagnose infarct wordt bij vrouwen veel vaker gemist, omdat de klachten atypisch zijn.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bij een hartaanval denken we aan een beklemmend gevoel, geen lucht meer krijgen, angst, paniek en felle pijn op de borst, uitstralend naar de armen en de kaak. Deze symptomen komen frequenter voor bij mannen dan bij vrouwen die een infarct krijgen. Een hartinfarct bij vrouwen kent veeleer een atypisch verloop. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in extreme vermoeidheid, misselijkheid, hartkloppingen en duizelingen, symptomen die niet meteen aan een infarct doen denken. Daardoor worden veel meer infarcten gemist bij vrouwen dan bij mannen.

Wetenschappers ontwikkelden een test die artsen helpen in de diagnose van een infarct. Bij een infarct raakt de hartspier beschadigd door het zuurstoftekort. De dode hartspiercellen zetten het eiwit troponine vrij dat in de bloedbaan terechtkomt. De nieuwe test meet de hoeveelheid troponine in het bloed. Wanneer deze een bepaalde drempelwaarde overschrijdt, luidt de diagnose hartinfarct.

De test werd in een studie gebruikt bij meer dan 1.000 mensen die met vermoeden van een infarct in een Brits ziekenhuis werden opgenomen: de ene helft van de mensen kreeg de nieuwe test en de andere helft de standaardprocedure (1). Een infarct werd gediagnosticeerd bij 11% van de vrouwen en 19% van de mannen die de standaardprocedure doorliepen en bij 22% van de vrouwen en 21% van de mannen die de nieuwe test kregen. De meting van troponine leidde dus tot een lichte verbetering in de diagnostiek bij mannen en tot dubbel zoveel diagnoses bij vrouwen. De onderzoekers besloten dat de nieuwe troponine-test de diagnostiek voor infarct sterk verbetert bij vrouwen.

Bron

(1) Shah ASV, Griffiths M, Lee KK, et al. High sensitivity cardiac troponin and the under-diagnosis of myocardial infarction in women: prospective cohort study. BMJ. Published online January 21 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze nieuwe diagnostische test legt in feite een oud zeer bloot, namelijk dat een infarct bij vrouwen nog te vaak gemist wordt. De test is waarschijnlijk niet gevoeliger bij vrouwen dan bij mannen. Mochten de symptomen van een infarct bij vrouwen even goed gekend zijn bij artsen, dan zou de test bij vrouwen zeker tot minder spectaculaire resultaten leiden. Overigens moet een arts eerst een hartinfarct vermoeden bij een vrouw opdat hij aan deze test kan denken.

Vraag is dus of het niet efficiënter is om artsen op te leiden met meer aandacht voor de atypische klachten in geval van hartinfarct bij vrouwen, die nu vaak verkeerdelijk aan de menopauze worden toegeschreven.

Conclusie

De verbeterde versie van een bloedtest brengt meer infarcten bij vrouwen aan het licht in een nieuwe Britse studie. De diagnose infarct wordt bij vrouwen veel vaker gemist, omdat de klachten atypisch zijn.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/01January/Pages/New-heart-attack-test-shows-promise-for-women.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief