Marleen Finoulst Verschenen op 04/08/2014

In het nieuws

Een nieuwe studie doet nog maar eens bibberen over de risico's van anticonceptiepillen. Anticonceptiepillen met een hoge dosis oestrogeen kunnen het risico op borstkanker tijdelijk met 50 procent doen toenemen.

Factcheck

Mogelijk verhogen hoog gedoseerde combinatiepillen het risico op borstkanker. Toch is er geen reden tot paniek. Een verdubbeld risico is nog steeds een klein risico. Wie de pil slikt, doet er wel goed aan het gebruik op geregelde tijdstippen te evalueren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gingen na hoeveel van meer dan 1.000 vrouwen tussen 20 en 49 jaar met borstkanker, in het jaar voor de diagnose gecombineerde anticonceptiepillen namen (de gecombineerde pil bevat zowel oestrogenen als progestageen; het is de gewone klassieke pil). Die groep werd vergeleken met een vergelijkbare groep vrouwen zonder borstkanker. In vergelijking met vrouwen die de pil nooit genomen hadden of langer dan een jaar geleden, hadden vrouwen die het jaar eerder wel de pil slikten ongeveer dubbel zo vaak borstkanker (1). Het gaat vooral om pillen met een matige tot hoge dosis oestrogeen. Trifasische pillen bijvoorbeeld, leken het risico op borstkanker te verdubbelen. De onderzoekers hielden rekening met andere risicofactoren, waaronder een familiale voorgeschiedenis van borstkanker, roken, alcoholconsumptie en lichaamsgewicht. Toch bleef de relatie tussen pil en borstkankerrisico overeind.

Bron

(1) Beaber EF, Buist DSM, Barlow WE, et al. Recent Oral Contraceptive Use by Formulation and Breast Cancer Risk among Women 20 to 49 Years of Age. The Journal of Cancer Research. Published online August 1 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Vrouwelijk hormoon oestrogeen stimuleert de groei van borstweefsel. Daarom is het best mogelijk dat synthetische oestrogenen, zoals gebruikt in de pil, de groei van borstkankercellen aanwakkeren. Dat de pilgebruiksters vaker een hormoongevoelige kanker ontwikkelen, pleit in die richting. Een verdubbeling van het borstkankerrisico blijft echter zeer beperkt: het risico op borstkanker is klein bij jonge vrouwen en een dubbel risico is nog steeds klein. Ter vergelijking: de pil verdubbelt het risico op trombose (klontervorming in de bloedvaten): letterlijk van ongeveer 2 per 10.000 naar 4 per 10.000 vrouwen. Er is dus geen reden tot paniek. Bovendien halveert de pil het risico op andere kankers, waaronder eierstokkanker, die veel gevaarlijker is dan borstkanker. De pil heeft voor- en nadelen die zeer uitgebreid in kaart gebracht werden. Een tijdelijk verhoogd risico op borstkanker is daar mogelijk één van, maar moet bevestigd worden in bijkomend onderzoek.

Het is individueel afwegen of je beter de pil dan wel andere anticonceptiemiddelen gebruikt. Vrouwen van 35 jaar of ouder die roken, kunnen bijvoorbeeld afzien van de pil, omdat zowel roken, leeftijd als pilgebruik het risico op trombose verhogen.

Conclusie

Mogelijk verhogen hoog gedoseerde combinatiepillen het risico op borstkanker. Toch is er geen reden tot paniek. Een verdubbeld risico is nog steeds een klein risico. Wie de pil slikt, doet er wel goed aan het gebruik op geregelde tijdstippen te evalueren.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/08August/Pages/Contraceptive-pills-may-double-breast-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief