Marleen Finoulst Verschenen op 11/09/2014

In het nieuws

Het debat over de gezondheidsrisico's van beha’s is al 20 jaar aan de gang. Nieuw onderzoek vindt geen verband met borstkanker.

Factcheck

Er is geen enkele indicatie dat een beha dragen het risico op borstkanker zou verhogen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het verhaal dat een beha, vooral een spannend exemplaar, de lymfevaten afklemt, daardoor de afvloei van afvalstoffen verhindert zodat deze zich opstapelen in het borstklierweefsel en het risico op borstkanker verhogen, duikt geregeld op in de media. Een ander gerucht waarvan de oorsprong moeilijk te achterhalen is, is dat borstkanker niet voorkwam ten tijde dat vrouwen nog geen beha droegen.

Amerikaanse onderzoekers hebben zich nog maar eens over deze mythe gebogen (1). Ze vergeleken 1044 postmenopauzale vrouwen (leeftijd tussen 55 en 74 jaar) met borstkanker met een controlegroep van postmenopauzale vrouwen zonder borstkanker. De vrouwen werden uitgebreid bevraagd over hun borsten en beha’s: cupmaat, beha met of zonder beugel, leeftijd bij de eerste beha, aantal dagen per week dat ze een beha dragen,... Daarnaast werden gegevens verzameld over aantal kinderen, lichaamsgewicht, familiale voorgeschiedenis en gebruik van hormoonsubstitutietherapie. De onderzoekers vonden geen verband tussen behagewoonten en borstkankerrisico. 

Bron

(1) Chen L, Malone KE, Li C I. Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case-Control Study. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. Published online September 5 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De studie heeft een aantal beperkingen. Om zeker te zijn of het dragen van een beha het risico op borstkanker zou kunnen beïnvloeden, zou je het voorkomen van borstkanker moeten kunnen vergelijken tussen vrouwen die altijd een beha dragen en vrouwen die dat nooit doen. Helaas zijn deze laatste haast niet te vinden. Daarom werd gefocust op de leeftijd waarop vrouwen een beha begonnen te dragen, de cupmaat en het al dan niet kiezen voor een beugelbeha. 

Het onderzoek vond iets meer invasieve (agressieve) borstkankers bij vrouwen met cupmaat A, maar dit verschil was vrij klein en onbetrouwbaar, omdat slechts een beperkt aantal vrouwen met cupmaat A aan de studie deelnamen. In de groep vrouwen met borstkanker vond men wel wat meer vrouwen die hormoonsubstitutie gebruiken, een familiale voorgeschiedenis hebben voor borstkanker en geen kinderen hebben. Maar deze risicofactoren zijn al langer bekend.

Conclusie

Er is geen enkele indicatie dat een beha dragen het risico op borstkanker zou verhogen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/09September/Pages/Wearing-a-bra-doesnt-raise-breast-cancer-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief