Marleen Finoulst Verschenen op 09/03/2016

In het nieuws

Koolhydraten, zoals die voorkomen in witte rijst, pasta en wit brood, zouden de kans op longkanker sterk vergroten. Dat blijkt uit het grootste onderzoek ooit naar dit onderwerp.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen een hoge consumptie van producten met een hoge glycemische index, zoals wit brood, witte rijst en witte pasta, en longkanker. Verder onderzoek is nodig om dit verband te bevestigen. Zeker is dat roken veruit de belangrijkste risicofactor is voor longkanker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers wilden weten of er een verband bestaat tussen voedsel met een hoge glycemische index en longkanker, omdat een eerdere studie dergelijk verband al eens suggereerde. Voeding met een hoge glycemische index zijn die producten die zorgen voor een snelle stijging van het bloedsuikergehalte na een maaltijd: het gaat voornamelijk om koolhydraten uit geraffineerde producten, zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. De onderzoekers recruteerden 1.905 mensen met longkanker die behandeld werden in het Universitair Ziekenhuis van Texas. Die vergeleken ze met een gezonde controlegroep, bestaande uit 2.413 mensen van dezelfde leeftijd, geslacht en achtergrond (1). Alle deelnemers werden gemeten en gewogen en vulden een uitgebreide vragenlijst in over hun leefstijlfactoren, met gedetailleerde aandacht voor rookgedrag en eetgewoonten. Uit die eetgewoonten werd berekend hoeveel koolhydraten ze gemiddeld opnamen en welke glycemische index hun voedsel had. Vervolgens werden de deelnemers in vijf categorieën ingedeeld, in functie van deze glycemische index. De onderzoekers stelden vast dat de vijfde categorie, met de hoogste consumptie van wit brood, witte rijst en pasta, 50% meer kans had om tot de groep longkankerpatiënten te behoren. Met andere woorden: ze vonden een verband tussen een voedsel met een hoge glycemische index en longkanker, maar enkel voor de veel-gebruikers (de vijfde categorie). Dit verband was wel veel zwakker dan het verband longkanker en roken: 85% van de longkankerpatiënten waren (ex-)rokers.

Bron

(1) Melkonian SC, Daniel CR, Ye Y, et al. Glycemic Index, Glycemic Load, and Lung Cancer Risk in Non-Hispanic Whites. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Published online March 4 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Roken is met stip de grootste risicofactor voor longkanker, daarover bestaat geen twijfel. Het ziet er evenwel naar uit dat voedingsgewoonten met veel wit brood, witte pasta en rijst dat risico extra verhogen, al laat deze studie niet toe dat met zekerheid te besluiten. Een mogelijke verklaring is dat voedsel met een hoge glycemische index zorgt voor snelle vrijzetting van insuline en insulineachtige groeifactoren. Het zijn deze laatste die ervan verdacht worden een rol te spelen bij longkanker.

Het is echter moeilijk om je precies te herinneren hoeveel ‘witte producten’ je de voorbije jaren gegeten hebt. De cijfers die op basis van de vragenlijsten berekend werden, zijn daardoor niet helemaal betrouwbaar. Eigenaardig is ook dat het verband enkel opduikt in de vijfde categorie, die het hoogst scoort voor de glycemische index, en niet in de tweede tot vierde categorie, waar je dan toch een zwakker verband zou kunnen verwachten. De onderzoekers zijn ook niet duidelijk in hoeverre ze rekening hielden met rookgedrag en andere factoren.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen een hoge consumptie van producten met een hoge glycemische index, zoals wit brood, witte rijst en witte pasta, en longkanker. Verder onderzoek is nodig om dit verband te bevestigen. Zeker is dat roken veruit de belangrijkste risicofactor is voor longkanker.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/03March/Pages/Carbs-linked-to-lung-cancer-study-finds.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief