Patrick Mullie Verschenen op 28/05/2020

Bewering

Het coronavirus slaat harder toe bij mensen met dementie, en dat komt niet alleen doordat ze samen in zorgcentra verblijven. Volgens een grootschalige studie blijkt een dementie-gen het risico op ernstige gezondheidsproblemen na een corona-infectie te verdubbelen. Klopt dat?

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen positieve covid-19-testen en een bepaald gen dat vaker voorkomt bij mensen met dementie. Dragers van dit ‘dementie-gen’ hadden dubbel zoveel positieve coronatests, maar er waren slechts 37 dragers op 400.000 deelnemers. Daaruit kan je geen conclusies trekken. Bovendien werd niet onderzocht of deze mensen na een positieve test een ernstigere vorm van covid-19 ontwikkelden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gingen na of mensen met bepaalde genen een hoger risico lopen om gezondheidsproblemen te ontwikkelen na een infectie met sars-CoV-2, het nieuwe coronavirus (1). Het is bekend dat mensen met dementie na een corona-infectie meer gezondheidsproblemen ervaren, maar het feit dat ze meestal bestaande gezondheidsproblemen hebben en/of ouder zijn, kan dit eventueel verklaren.

Om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag, keken de wetenschappers naar de gezondheids- en genetische gegevens van meer dan 400.000 mensen in een Britse Biobank. Uit hun onderzoek bleek dat de aanwezigheid van een bepaald gen dat in verband gebracht wordt met dementie, namelijk het ApoE4-gen, niet alleen een hoger risico op dementie geeft, maar ook een tweemaal hoger risico om positief te testen voor het sars-CoV-2-virus. Wanneer de onderzoekers risicofactoren zoals diabetes, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk hadden uitgesloten, bleef het risico op een positieve covid-19-test even hoog. Dragers van dit dementie-gen zouden niet alleen een hoger risico lopen op dementie, maar ook een verstoorde afweer van het lichaam hebben tegen virussen en bacteriën, waardoor ze vatbaarder zouden zijn voor gezondheidsproblemen. Volgens de onderzoekers opent deze vaststelling nieuwe mogelijkheden voor behandelingen.

Bron

(1) Kuo CL, Pilling LC, Atkins JL, et al. APOE e4 genotype predicts severe COVID-19 in the UK Biobank community cohort [published online ahead of print, 2020 May 26]. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2020;glaa131.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

  • Deze studie is een dwarsdoorsnedestudie, een type waarnemend onderzoek dat verbanden kan vaststellen, maar geen oorzaak-gevolgverbanden kan aantonen. Positieve covid-19-testen komen inderdaad meer voor bij dragers van het dementie-gen, maar het is nog te vroeg om dit uitsluitend toe te schrijven aan dit gen.
  • Een bijkomend probleem is dat er slechts 622 deelnemers positief testten voor het coronavirus, van wie 37 voor het specifiek dementie-gen. We weten niet of deze personen ook meer gezondheidsproblemen hadden na een sars-CoV-2-infectie; daar zijn geen gegevens over. We weten enkel dat ze positief testten.
  • Van bijna 70% van de deelnemers weten we zelfs niet of ze in het ziekenhuis waar ze getest werden, ook werden opgenomen.
  • Bijna 9.000 deelnemers met het dementie-gen testten trouwens niet positief, of werden simpelweg niet getest voor het coronavirus.
  • Een laatste probleem is dat de labotesten om besmettingen met sars-CoV-2 op te sporen niet perfect zijn: er zijn vrij veel (tot 30%) vals-negatieve resultaten. Dat betekent dat iemand negatief kan testen, maar eigenlijk besmet is.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen positieve covid-19-testen en een bepaald gen dat vaker voorkomt bij mensen met dementie. Dragers van dit ‘dementie-gen’ hadden dubbel zoveel positieve coronatests, maar er waren slechts 37 dragers op 400.000 deelnemers. Daaruit kan je geen conclusies trekken. Bovendien werd niet onderzocht of deze mensen na een positieve test een ernstigere vorm van covid-19 ontwikkelden.

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief