Patrick Mullie Verschenen op 18/08/2020

Bewering

Suikerrijke voeding verhoogt niet alleen het risico op pancreaskanker, maar stimuleert ook de agressieve groei van kanker. Tot die conclusies komen onderzoekers van VIB-KU Leuven en collega's van het Babraham Institute van de Britse universiteit Cambridge.

Factcheck

Een internationaal team onderzoekers ging na welke voedingselementen een rol spelen in de ontwikkeling van pancreaskanker. Ze hielden daarbij rekening met bepaalde genetische kenmerken van de deelnemers. In zeldzame gevallen, bij ongeveer 6% van de bevolking, zou suiker het risico op pancreaskanker verhogen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een internationaal team onderzoekers ging na welke voedingsmiddelen een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van pancreaskanker. Ze hielden daarbij rekening met het genotype van de deelnemers (1). Het genotype omvat alle genen die de erfelijke informatie van een persoon omschrijven.

De onderzoekers namen gegevens onder de loep van meer dan 5.000 gezonde personen en 465 gevallen van pancreaskanker uit de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cohort. Voor elke gram plantaardig vet meer die de deelnemers consumeerden, stelden de wetenschappers een daling van het risico op pancreaskanker vast van 0,74%. Voor suiker zagen ze een stijging van het risico wanneer de deelnemers een bepaald genotype hadden, namelijk het MAD2L1-genotype.

De onderzoekers besluiten dat suikerrijke voeding het risico op pancreaskanker verhoogt bij personen met bepaalde genotypes.

Bron

(1) Dooley J, Lagou V, Goveia J, et al. Heterogeneous Effects of Calorie Content and Nutritional Components Underlie Dietary Influence on Pancreatic Cancer Susceptibility. Cell Rep. 2020;32(2):107880.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Pancreaskanker is een gevreesde ziekte met een slechte prognose. Mogelijke risicofactoren zijn roken en overgewicht. In 2017 waren in België 1.855 gevallen van pancreaskanker, waarvan 971 bij mannen en 884 bij vrouwen.

Omdat pancreaskanker niet zo vaak voorkomt, is het onderzoek naar risicofactoren voor de aandoening zeer moeilijk. Het is een grote verdienste van deze studie dat ze zo’n complex probleem durft aanpakken. Toch heeft de studie een aantal beperkingen:

  • De onderzoekers geven nergens aan wat ze met suiker bedoelen: gaat het om bietsuiker, fruitsuiker, melksuiker?
  • De European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cohort is een cohortstudie: zo’n onderzoek kan geen oorzaak-gevolgverband aantonen.
  • De onderzoekers selecteerden meer dan 5.000 gezonde deelnemers en 465 gevallen van pancreaskanker. Dergelijk onderzoek is eigenlijk een case-control-studie, een type onderzoek dat nog minder bewijskracht heeft dan een cohortstudie.
  • De European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition Cohort kreeg destijds veel kritiek, omdat de voeding in de deelnemende landen op verschillende manieren geregistreerd werd.
  • De voeding werd slechts eenmaal geregistreerd, bij de start van de studie. De onderzoekers veronderstelden dus dat alle deelnemers ongeveer hetzelfde voedingspatroon bleven volgen.
  • Deze studie toont niet aan dat suiker het risico op pancreaskanker rechtstreeks verhoogt, maar wel dat het risico stijgt bij mensen met bepaalde genotypes die suikerrijke voeding consumeren. Dit genotype komt bij slechts 6% van de bevolking voor, en is dus vrij beperkt.

Een literatuurstudie uit 2014 kon geen verband aantonen tussen frisdranken met suiker en pancreaskanker (2).

Conclusie

Een internationaal team onderzoekers ging na welke voedingselementen een rol spelen in de ontwikkeling van pancreaskanker. Ze hielden daarbij rekening met bepaalde genetische kenmerken van de deelnemers. In zeldzame gevallen, bij ongeveer 6% van de bevolking, zou suiker het risico op pancreaskanker verhogen.

Referenties

(2) Boyle P, Koechlin A, Autier P. Sweetened carbonated beverage consumption and cancer risk: meta-analysis and review. Eur J Cancer Prev. 2014;23(5):481-490.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief