Marleen Finoulst Verschenen op 26/11/2015

In het nieuws

Een nieuwe studie wijst op de risico’s van eenzaamheid. Gevoelens van extreme isolatie lijken het immuunsysteem te verzwakken, wat het risico op vroegtijdige sterfte en ziektes doet toenemen.

Factcheck

Stellen dat eenzaamheid de levensverwachting verkort door rechtstreeks het afweersysteem te verzwakken, is een brug te ver. Dit onderzoek vond een toename van parameters in het bloed en de urine van mensen en apen die sociaal geïsoleerd leven. Deze toename wijst op een zekere vorm van chronische stress.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Er wordt wel vaker gezegd dat mensen die sociaal geïsoleerd leven minder lang leven. Amerikaanse onderzoekers onderzochten of daar een biologische verklaring voor bestaat. Van 141 oudere mensen die deelnamen aan een grote studie over ouderdom en sociale relaties werden enquêtes afgenomen. Afgaande op wat ze invulden, bleek een kwart sterk sociaal geïsoleerd te leven. Van alle mensen werd bloed afgenomen en werden urinestalen verzameld. Er werd gekeken naar parameters die verband houden met de weerstand: de concentratie aan witte bloedcellen, cortisol of stresshormoon, adrenaline en noradrenaline en de expressie van een bepaald gen dat samenhangt met het sympathisch zenuwstelsel. Daarnaast werd een gelijkaardig bloed- en urineonderzoek gedaan bij een groep makaken, die eveneens werden ingedeeld in een sociaal geïsoleerde en een sociale groep.

De onderzoekers ontdekten dat sociale isolatie hand in hand gaat met hogere spiegels witte bloedcellen, stresshormonen en specifieke genactiviteit, zowel bij mensen als bij makaken. Deze hogere concentraties zetten de algemene weerstand onder druk.

Bron

(1) Cole SW, Capitanio JP, Chun K, et al. Myeloid differentiation architecture of leukocyte transcriptome dynamics in perceived social isolation. PNAS. Published online November 23 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Wanneer de algemene weerstand onder druk staat, ben je in principe vatbaarder voor bepaalde ziekten, infecties bijvoorbeeld. Daaruit kan je echter niet besluiten dat mensen die sociaal geïsoleerd leven een kortere levensverwachting hebben.

Het kan best zijn dat veel mensen is een sociaal isolement verzeilen omdat ze al chronisch ziek zijn, waardoor ze minder makkelijk contacten leggen. Een aantal chronisch ziekten verminderen zelf ook de levensverwachting. Anderen leven in armoede en hebben geen middelen om veel sociale contacten te leggen. Vaak hebben ze ook ongezondere leefgewoonten, wat ook op de levensverwachting kan wegen.

Conclusie

Stellen dat eenzaamheid de levensverwachting verkort door rechtstreeks het afweersysteem te verzwakken, is een brug te ver. Dit onderzoek vond een toename van parameters in het bloed en de urine van mensen en apen die sociaal geïsoleerd leven. Deze toename wijst op een zekere vorm van chronische stress.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/11November/Pages/Loneliness-may-affect-the-immune-system.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief