Marleen Finoulst Verschenen op 21/08/2014

In het nieuws

Fijne buren hebben en je verbonden voelen met de wijk waar je woont, kan helpen om het risico op een hartaanval te verlagen, zo lezen we op een nieuwssite. Dit zou blijken uit een Amerikaans onderzoek.

Factcheck

Goede buren hebben is waardevol, maar het is geen goed idee om op je buren te rekenen om je risico op een hartinfarct te beperken. Gezonde leefgewoonten hebben een grotere impact op je hartgezondheid.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers bevroegen 5.276 mensen van 50 jaar en ouder naar de contacten met hun buurt. Om een beeld te krijgen van de sociale cohesie moesten de deelnemers 4 vragen beantwoorden: 1.Voel je je verbonden met je buurt? 2.Kan je op je buren rekenen wanneer je een probleem hebt? 3.Vind je je buren betrouwbaar? 4.Zijn de meeste van je buren vriendelijk?

Vier jaar na de enquête hadden 148 deelnemers een hartinfarct doorgemaakt. De onderzoekers berekenden dat de groep die goed contact had met de buren en de wijk 22% minder risico hadden op een infarct. Echter, wanneer rekening gehouden werd met andere risicofactoren, zoals roken, lichaamsgewicht, lichaamsbeweging, alcoholconsumptie, depressie, opleidingsniveau, financiële toestand, diabetes, hoge bloeddruk, optimistische levenshouding, leeftijd, geslacht en burgerlijke status, bleef van dit verband weinig overeind. De onderzoekers concludeerden dat je goed voelen in je buurt en goed contact met de buren mogelijk een beschermende factor is tegen hartinfarct. Voorwaarde is wel dat er geen andere ernstige risicofactoren aanwezig zijn.

Bron

(1) Kim ES, Hawes AM, Smith J. Perceived neighbourhood social cohesion and myocardial infarction. Journal of Epidemiology and Community Health. Published online August 18 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers verfijnden hun bevindingen door mensen in te delen in 4 categorieën wat sociale cohesie betreft: van weinig affiniteit met de buurt tot sterke participatie. Als enkel rekening gehouden werd met beïnvloedende factoren als leeftijd, geslacht en burgerlijke stand, bleef een goede sociale cohesie als beschermende factor wel overeind. Echter, als ook roken en lichaamsbeweging mee in rekening gebracht werd, verdween het goede buur-effect. Als er een effect is, dan is het beperkt.

Een minpunt is dat de bevindingen gebaseerd werden op wat mensen denken over de manier waarop ze functioneren in hun buurt, wat erg subjectief is.

Conclusie

Goede buren hebben is waardevol, maar het is geen goed idee om op je buren te rekenen om je risico op een hartinfarct te beperken. Gezonde leefgewoonten hebben een grotere impact op je hartgezondheid.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/08August/Pages/Are-good-neighbours-really-life-savers.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief