Marleen Finoulst Verschenen op 26/11/2013

Door u gekozen

Wie dagelijks een portie noten eet, leeft langer. Noten beschermen tegen hartziekte, kanker en aandoeningen van de luchtwegen.

Factcheck

Noten maken deel uit van een gezond dieet, want ze bevatten veel onverzadigde vetzuren. Kies bij voorkeur ongezouten noten; die laten de bloeddruk ongemoeid. Dat noten het leven verlengen, werd in deze studie niet aangetoond.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dat noten eten de levensverwachting verlengt, is afkomstig van een Amerikaanse studie waarbij meer dan 75.000 vrouwen en meer dan 40.000 mannen gedurende 30 jaar werden opgevolgd (1). Alle deelnemers waren gezonde zorgverstrekkers, zonder kanker, hart- noch longziekte, die om de twee jaar ondervraagd werden over hun eetgewoonten. In de 30 jaar opvolging overleden iets meer dan 11.000 deelnemers. Uit de analyse van de verzamelde gegevens blijkt dat mensen die veel noten eten, minstens 28 gram per dag, minder risico lopen op vroegtijdige sterfte als gevolg van kanker, hart- of longziekte. Hoe meer noten geconsumeerd werden, hoe gunstiger dit effect. In vergelijking met mensen die geen noten eten, lopen mensen die dagelijks een portie van 28 gram of meer noten verorberen, 20% minder risico op vroegtijdige sterfte. Wie één keer per week een portie eet, loopt 7% minder risico op vroegtijdige sterfte in vergelijking met de groep die nooit noten eten.

Bron

(1) Bao. Y, Han J, Hu FB et al. Association of nut consumption with total and cause-specific mortality. New England Journal of Medicine 2013, online 21 Nov

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een grootschalige opvolgstudie die aantoont dat mensen die veel noten consumeren, langer en gezonder leven, maar dat bewijst niet dat de noten zelf aan de basis liggen van dit gunstige effect. Verdere analyse van de onderzochte groepen bracht ook aan het licht dat diegenen die veel noten consumeren ook minder roken, meer bewegen, meer groenten en fruit eten, minder gewichtsproblemen hebben, eerder geneigd zijn om multivitamines te slikken en ... meer alcohol drinken in vergelijking met mensen die geen noten eten. Dat lijkt er op te wijzen dat mensen die over het algemeen gezond leven ook meer noten eten. Een zwakte van deze studie is dat de onderzoekers niet vroegen op welke manier de noten gegeten werden: met of zonder zout. Wie veel gezouten noten eet, riskeert immers een verhoging van de bloeddruk. Meer dan een koffielepeltje zout per dag (6 gram) kan het risico op hart- en vaatziekten doen toenemen.

Conclusie

Noten maken deel uit van een gezond dieet, want ze bevatten veel onverzadigde vetzuren. Kies bij voorkeur ongezouten noten; die laten de bloeddruk ongemoeid. Dat noten het leven verlengen, werd in deze studie niet aangetoond.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2013/November/Pages/Nut-eaters-may-have-a-longer-life-expectancy.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief