Marleen Finoulst Verschenen op 12/02/2016

In het nieuws

Zo rond je vijftigste gaan je hersenen krimpen. Tenzij je werkt aan je conditie. Bij mensen met een fit lichaam rond hun veertigste houden de hersenen hun volume, zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen een slechte conditie op je veertigste en een kleiner hersenvolume op je zestigste. De betekenis hiervan is echter onduidelijk. De studie kan ook niet aantonen dat de kleinere hersenen een gevolg zijn van de gebrekkige conditie.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Boston in de Verenigde Staten maten de conditie en bloeddruk van een grote groep deelnemers uit de lang lopende Framingham Heart Study. De conditietest bestond uit een inspanningstest waarbij de deelnemers moesten fietsen tot 85% van hun maximale hartfrequentie: hoe langer je kan fietsen, hoe beter je conditie. Voor, tijdens en na de test werden hartfrequentie (pols) en bloeddruk genoteerd. De deelnemers waren gemiddeld 40 jaar oud. Twintig jaar later werd een hersenscan genomen bij diezelfde mensen, om het hersenvolume te meten. Daarnaast namen ze deel aan een reeks cognitieve tests (die onder andere geheugen en concentratie evalueren). Voor deelname aan deze studie werden enkel mensen geselecteerd zonder hartziekte en zonder hersenaandoening. Ze mochten ook geen medicatie nemen die het hartritme vertraagt (bètablokkers). Bij de analyse werd zoveel mogelijk rekening gehouden met beïnvloedende factoren, waaronder roken, diabetes, geslacht en erfelijke aanleg voor alzheimerdementie.

De resultaten tonen dat mensen met een slechte conditie op hun veertigste een kleiner hersenvolume hadden op hun zestigste in vergelijking met fitte deelnemers. Mensen met een verhoogde bloeddruk hadden later ook kleinere hersenen. Op de cognitieve tests scoorde iedereen even goed, onafhankelijk van de gemeten hersenmassa. De onderzoekers besloten dat een goede conditie op je veertigste mogelijk voorkomt dat je hersenen op latere leeftijd krimpen.

Bron

(1) Spartano NL, Himali JJ, Beiser AS, et al. Midlife exercise blood pressure, heart rate, and fitness relate to brain volume 2 decades later. Neurology. Published online February 10 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

We weten uit eerder onderzoek dat een onbehandelde verhoogde bloeddruk op je veertigste het risico op alzheimerdementie op oudere leeftijd doet toenemen. Eerder werd ook een verband aangetoond tussen een goede conditie en minder dementie. Bewegen of niet heeft ongetwijfeld een gunstige invloed op conditie van hart en hersenen, maar deze studie kan dit mechanisme niet verder ontrafelen.

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen een slechte conditie op je veertigste en een kleiner hersenvolume op je zestigste. De betekenis hiervan is echter onduidelijk. De studie kan ook niet aantonen dat de kleinere hersenen een gevolg zijn van de gebrekkige conditie.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/02February/Pages/Exercise-in-middle-age-stops-your-brain-shrinking.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief