Marleen Finoulst Verschenen op 30/09/2015

In het nieuws

Je kan dan toch beter margarine smeren in plaats van boter en olie gebruiken als vetstof in de pan. Ook volle granen doen je goed. Onderzoekers stellen vast dat je op die manier 25% minder risico loopt op hartkwalen.

Factcheck

Een nieuwe studie bevestigt wat we al lang weten: een gezond eetpatroon bevat bij voorkeur onverzadigde vetten in plaats van verzadigde, en volle-graanproducten in plaats van geraffineerde koolhydraten. Dat is beter voor hart en bloedvaten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Recent zaaiden enkele studies twijfel over de voordelen van onverzadigde vetten, zoals olie, margarine of noten. Onderzoekers vonden geen beschermend effect voor hart- en vaatziekten. Suiker kwam in het visier als grote boosdoener, terwijl boter plots in een beter daglicht kwam te staan. Een nieuwe studie van de Harvard Medical School spreekt dit opnieuw tegen (1). Deze nieuwe studie includeerde 84.628 vrouwen tussen 30 en 55 jaar en 42.908 mannen tussen 40 en 75 jaar, allemaal gezondheidswerkers uit de VS, die bij aanvang in goede gezondheid verkeerden: geen diabetes, geen hartkwalen noch kanker.De deelnemers vulden om de 4 jaar een uitgebreide vragenlijst in over hun eetgedrag, met uitgebreide aandacht voor suikers en vetten. Na een opvolgperiode van 24 tot 30 jaar werden 7667 gevallen van hartziekte genoteerd, waarvan 2736 overlijdens. Analyse van alle gegevens leidde tot volgende resultaten: mensen die gewoon zijn onverzadigde vetten te gebruiken in plaats van verzadigde, liepen 20% minder risico op hartkwalen; wie volle-graanproducten gebruikte in plaats van wit brood en dergelijke, liep nog eens 10% minder risico. Een hoge consumptie van geraffineerde suiker leidde tot iets meer risico op hartziekte. De onderzoekers concludeerden dat eetgewoonten met voorkeur voor onverzadigde vetten (noten, olie, margarine) en volle granen verminderen wel degelijk het risico op hartkwalen.

Bron

(1) Yanping L, Hruby A, Bernstein AM et al. Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology. Published online September 28 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De grote aantallen proefpersonen, afkomstig uit 2 lang lopende Amerikaanse studies (Nurses’ Health Study en Health Professionals Follow-up Study), maken het verband sterker, maar toch is hiermee geen oorzaak-gevolg relatie aangetoond. Dat laat deze studie-opzet namelijk niet toe. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat andere factoren, zoals sport, lichaamsgewicht of erfelijke aanleg de resultaten hebben beïnvloed.

De onderzoekers merkten in hun publicatie op dat de studies die het verband tussen verzadigd vet en hartziekte eerder in twijfel trokken, geen rekening hielden met de suikerconsumptie. Veel mensen die de consumptie van verzadigde vetten verminderen, zouden meer geraffineerde suikers eten, waardoor het voordeel van minder vetten te niet gedaan wordt, zo beweren ze.

Hoe dan ook, de belangrijkste conclusie blijft dat een gezond eetpatroon betekent dat je best minder verzadigde vetten en geraffineerde suiker gebruikt en die zoveel mogelijk vervangt door onverzadigde vetten en volle-graanproducten. Met andere woorden: alles met mate.

Conclusie

Een nieuwe studie bevestigt wat we al lang weten: een gezond eetpatroon bevat bij voorkeur onverzadigde vetten in plaats van verzadigde, en volle-graanproducten in plaats van geraffineerde koolhydraten. Dat is beter voor hart en bloedvaten.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/09September/Pages/swapping-butter-for-olive-oil-and-whole-grains-lowers-heart-disease-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief