Marleen Finoulst Verschenen op 01/12/2014

In het nieuws

De impact van yoghurt op het risico op type 2 diabetes is al eerder onderzocht. Nieuw Amerikaans onderzoek bevestigt dat een portie yoghurt per dag het risico op de chronische ziekte met 18% vermindert.

Factcheck

De studie bewijst niet dat yoghurt het risico op diabetes type 2 vermindert, maar het product heeft zeker een plaats in een gezond en evenwichtig dieet.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een Amerikaanse meta-analyse die de resultaten van nog 3 andere studies combineert. In totaal waren meer dan 40.000 mannen en meer dan 150.000 vrouwen bij dit onderzoek betrokken. Hun voedingsgewoonten werden om de 4 jaar via uitgebreide enquêtes in kaart gebracht en om de 2 jaar werden gegevens verzameld over hun rookgedrag, lichaamsgewicht, fysieke activteit, aanwezigheid van chronische ziekten, bloeddruk, cholesterol en medicatiegebruik. In een opvolgperiode van meer dan 10 jaar (maximum 30 jaar), ontwikkelden meer dan 15.000 mensen diabetes type 2. Die groep werd nader bekeken en vergeleken met de niet-diabeten. Uit de analyse blijkt dat een dagelijkse portie yoghurt van 244 gram het risico om diabetes type 2 te hebben met 18% verminderde (1). Overigens vonden de onderzoekers geen enkel verband tussen consumptie van zuivel (melk, kaas, boter,...) en diabetes type 2.

Bron

(1) Chen M, Sun Q, Giovannucci E, et al. Dairy consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis. BMC Medicine. Published online November 25 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een grootschalig onderzoek dat eerdere resultaten bevestigt, maar ook in dit geval kan geen oorzakelijk verband kan aantonen. We weten ook niet welk type yoghurt het beste is: natuuryoghurt, yoghurt met fruit, of met bepaalde probiotica, mager of vol? Stel dat je iedere dag een flinke pot yoghurt eet om je risico op type 2 diabetes te verminderen, dan krijg je extra suiker en vet binnen, waardoor je gewicht toeneemt en je op termijn net meer kans loopt om de ziekte te ontwikkelen door overgewicht. Het is eveneens mogelijk dat mensen die al gezonde eetgewoonten hebben, ook diegenen zijn die regelmatig yoghurt eten. Dan liggen de gezonde eetgewoonten aan de basis van het verminderde risico op diabetes. Om je risico op diabetes type 2 te verminderen, blijven de aanbevelingen dezelfde: een evenwichtige voeding, met beperking van suiker en vet, met veel groenten en fruit en een matige alcoholconsumptie. Daarnaast niet roken en voldoende beweging. Een dagelijks potje yoghurt kan daar zeker bij.

Conclusie

De studie bewijst niet dat yoghurt het risico op diabetes type 2 vermindert, maar het product heeft zeker een plaats in een gezond en evenwichtig dieet.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/11November/Pages/Can%20-a-yoghurt-a-day-reduce-diabetes-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief