Marleen Finoulst Verschenen op 18/09/2014

Door u gekozen

Tik kurkuma in op Google en je vindt tientallen websites die het kruid allerlei geneeskrachtige eigenschappen toedicht, zoals het voorkomen van kanker. We kregen hierover heel wat vragen.

Factcheck

Aan kurkuma (kerriepoeder of curry) worden verschillende gunstige effecten toegedicht, zoals kanker voorkomen, maar er zijn geen studies die dat kunnen bevestigen.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Curcumine is het actieve bestanddeel en tevens de belangrijkste component van kurkumakruid, dat verwant is met gember (Zingiberaceae). Curcumine, het geeloranje hoofdbestanddeel uit curry of kerriepoeder, zou antikankereigenschappen bezitten en kanker kunnen voorkomen. Dat is overigens niet alles. Dit kruid wordt in landen als China, India en Indonesië zowel oraal als uitwendig gebruikt voor een grote diversiteit aan kwalen, waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, geelzucht, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn. Andere toepassingen zijn aandoeningen als trombose, hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson, en zelfs depressie.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Voor de geneeskrachtige werking van kurkuma bestaat er momenteel onvoldoende bewijs, omwille van het ontbreken van goed uitgevoerde, betrouwbare studies. Er zijn hooguit voorlopige bevindingen beschikbaar afkomstig van meestal kleinschalige en ongecontroleerde studies (2). In de meeste gevallen hebben die enkel aangetoond dat het gebruik van curcumine veilig is, maar niet dat het zou werken als middel tegen kanker. Kurkuma (kerriepoeder of curry) dat curcumine bevat, wordt door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als veilig beschouwd. Wat curcumine zelf betreft, zou een dosis tot 12 gram per dag gedurende enkele maanden veilig zijn. Dat leidt men af uit het wijdverspreide gebruik en uit verscheidene klinische proeven met curcumine.

Conclusie

Aan kurkuma (kerriepoeder of curry) worden verschillende gunstige effecten toegedicht, zoals kanker voorkomen, maar er zijn geen studies die dat kunnen bevestigen.

Referenties

(2) http://www.anticancerfund.org/nl/therapies/curcumine

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief