Marleen Finoulst Verschenen op 25/03/2014

In het nieuws

We lezen op een nieuwssite dat stress de kans op onvruchtbaarheid verdubbelt. Dat moet blijken uit een nieuw onderzoek.

Factcheck

De studie bevestigt wat al langer vermoed wordt: stress beïnvloedt de vruchtbaarheid in negatieve zin. Het blijft echter ook in dit onderzoek bij vermoedens, want een oorzakelijk verband werd niet aangetoond.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers vonden ruim 400 koppels die probeerden zwanger te worden, bereid om deel te nemen aan een studie waarbij de spiegels van twee substanties, die verband houden met stress, in het speeksel van de vrouw gemeten werden. Dit gebeurde op twee tijdstippen: één keer bij aanvang van de studie en een tweede keer meteen na de eerste menstruatie in het betreffende jaar. Na een jaar was 87% van de koppels zwanger en 13% (nog) niet. 

De onderzoekers vonden een correlatie tussen de concentratie aan alfa-amylase in het speeksel en de kans op zwangerschap: vrouwen met de hoogste concentraties waren minder vaak zwanger na één jaar (1). Voor de andere gemeten substantie in het speeksel, namelijk stresshormoon cortisol, vonden de onderzoekers geen verband. De conclusie luidde dat een verhoogde alfa-amylase concentratie in het speeksel bij vrouwen, wat rechtstreeks verband houdt met de vrijzetting van noradrenaline in de bloedbaan, gepaard gaat met een verminderde vruchtbaarheid.

Bron

(1) Lynch CD, Sundaram R, Maisog JM, et al. Preconception stress increases the risk of infertility: results from a couple-based prospective cohort study—the LIFE study. Human Reproduction. Published online March 23 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De deelnemersgroep was samengesteld uit ruim 400 heterokoppels met een stabiele relatie, waarbij de vrouwen tussen 18 en 40 jaar oud waren en de mannen ouder dan 18 jaar. Ze hadden allemaal een kinderwens en de vrouwen waren sinds minstens 2 maanden voor de start van de studie gestopt met anticonceptie. In de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek had niemand injecteerbare hormonale anticonceptiemiddelen (prikpil) gekregen en geen enkel koppel had weet van vruchtbaarheidsproblemen. Ze hadden allemaal ongeveer even vaak seks. Zowel mannen als vrouwen werden geïnterviewd over hun stressbeleving en de vrouwen hielden een dagboek bij over stressvolle gebeurtenissen. Alle koppels waren op de hoogte van het onderzoek, wat op zich ook stress kan genereren.

Dat het verband enkel afhing van twee metingen van één substantie in het speeksel, maakt het onderzoek eerder zwak. Bovendien waren de verschillen in concentratie van alfa-amylase in het speeksel tussen zwangere en niet-zwangere vrouwen niet eens zo groot (nipt significant verschil).

Conclusie

De studie bevestigt wat al langer vermoed wordt: stress beïnvloedt de vruchtbaarheid in negatieve zin. Het blijft echter ook in dit onderzoek bij vermoedens, want een oorzakelijk verband werd niet aangetoond.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/Stresss-effects-on-fertility-studied.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief