Marleen Finoulst Verschenen op 09/07/2015

In het nieuws

We worden allemaal onherroepelijk ouder. Maar we doen dat niet allemaal even snel. Sommige mensen worden tot drie keer sneller oud dan anderen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Factcheck

Onderzoekers ontwikkelden een methode die de biologische leeftijd nauwkeurig analyseert. Ze komen tot een conclusie die we eigenlijk al kennen: wie ongezond leeft, veroudert sneller en ziet er ook sneller ouder uit. Wie gezond leeft, blijft biologisch langer jong, wat ook uiterlijk zichtbaar is.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

We hebben een chronologische leeftijd (hoeveel jaar iemand is) en een biologische leeftijd (de toestand van orgaansystemen, fitheid, mentale status, enz.). Wetenschappers volgden 1.037 Nieuw-Zeelanders vanaf de geboorte tot de leeftijd van 38 jaar. Op 26, 32 en 38 jaar werden bij alle deelnemers diverse biomerkers gemeten en geëvalueerd: hart- en longfunctie, bloeddruk, lichaamsgewicht, DNA, nieren, lever, immuunsysteem, cholesterol, lichaamsgewicht, conditie,... Daarnaast werden ze nog eens geëvalueerd met behulp van de zogenaamde Klemera-Doubal methode: een mathematisch algoritme om de levensverwachting van een individu te schatten aan de hand van een reeks biomerkers, waaronder de elasticiteit van de bloedvaten en andere. De combinatie van beide analyses geeft een goed idee van iemands biologische leeftijd. Deze varieerde in de geteste groep 38-jarigen tussen 28 en 61 jaar. Bij de meerderheid van de geteste personen kwamen biologische en chronologische leeftijd min of meer overeen. Maar sommige verouderden amper per chronologisch jaar, terwijl andere drie keer sneller verouderden dan hun chronologische leeftijd.

Mensen die biologisch ouder zijn dan hun werkelijke leeftijd, zijn minder fit, scoren minder goed op cognitieve tests (geheugen, concentratie,...), voelen zich minder gezond en worden door buitenstanders ouder geschat op foto. De onderzoekers besluiten dat het zinvol is om al op jonge leeftijd (< 40 jaar) aandacht te hebben voor oorzaken die sneller doen verouderen, kennis die volgens hen kan leiden tot anti-verouderingsmedicatie.

Bron

(1) Belsky DW, Caspi A, Houts R, et al. Quantification of biological aging in young adults. PNAS. Published online July 6 2015,

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De resultaten zijn weinig verrassend. De meeste biomerkers die gebruikt worden om de biologische leeftijd te bepalen, hebben met de algemene gezondheid te maken: bloeddruk, cholesterol, gewicht, lichaamsbeweging, enz. Wanneer het met dergelijke parameters de verkeerde kant opgaat, is het logisch dat mensen zich minder gezond voelen en biologisch ‘ouder’ zijn. Dat een ongezonde levensstijl mensen ook ouder doet lijken op foto, is evenmin onverwacht.

De methode die de onderzoekers gebruikten om iemands biologische leeftijd te bepalen, is een wetenschappelijke methode die niet kan leiden tot een ‘zelftest’, omdat voor diverse parameters bloedanalyses en medische beeldvorming nodig zijn.

De beste anti-verouderingsmedicatie die we ons kunnen voorstellen, is een gezonde levensstijl: zorgen voor een gezond lichaamsgewicht, voldoende beweging, gezond eten, zuinig zijn met alcohol en niet roken. Wie daarin slaagt, ziet er vanzelf weer jonger uit.

Conclusie

Onderzoekers ontwikkelden een methode die de biologische leeftijd nauwkeurig analyseert. Ze komen tot een conclusie die we eigenlijk al kennen: wie ongezond leeft, veroudert sneller en ziet er ook sneller ouder uit. Wie gezond leeft, blijft biologisch langer jong, wat ook uiterlijk zichtbaar is.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/07July/Pages/People-may-age-at-different-rates.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief