Cebam Verschenen op 14/03/2018

In het nieuws

Tieners die slechts 5 keer cannabis rookten, lopen meer kans om in hun latere leven een psychose te ontwikkelen, zo stelt een nieuwe Finse studie.

Factcheck

Deze Finse studie vindt voor de zoveelste keer een verband tussen cannabisgebruik en psychose. Hoe groot dit risico is, en of cannabis de echte oorzaak is, is moeilijk te zeggen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van een Finse universiteit gebruikten gegevens van een langlopende studie die in 1986 gestart werd bij toen 9432 Finse pasgeborenen. In 2001 en 2002 vulden 7344 van deze kinderen een vragenlijst in over onder andere hun druggebruik en mentale toestand; ze waren toen 15 en 16 jaar. Daarin werd ook gepeild naar details over cannabisgebruik. Finaal keken de Finnen wie van deze groep een psychose had ontwikkeld tegen de leeftijd van 30 jaar. Analyse van de gegevens vond een verband tussen cannabisgebruik op 15 en 16 jaar en een verhoogd risico op psychose op volwassen leeftijd (1). Vanaf minstens 5 joints zou dit risico verdrievoudigen. De onderzoekers hielden rekening met andere mogelijke beïnvloedende factoren, zoals mentale gezondheid van de ouders, alcoholconsumptie, socio-economische situatie, enzovoort. 

Bron

(1) Mustonen A, Niemelä S, Nordström T, et al. Adolescent cannabis use, baseline prodromal symptoms and the risk of psychosis British Journal of Psychiatry. Published online March 4 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie kan niet aantonen dat het om een oorzakelijk verband gaat, maar bevestigt wat eerdere studies ook vinden, namelijk dat geregeld cannabisgebruik het risico op psychose vergroot. Om zeker te zijn of cannabis een psychose kan veroorzaken, zou men een gecontroleerde studie moeten uitvoeren, waarbij één groep geregeld cannabis rookt en een andere, vergelijkbare groep nooit. Dergelijk opzet is ethisch niet verantwoord, dus zal een oorzakelijk verband nooit zwart op wit kunnen bewezen worden.

In deze studie hadden 66 tieners ingevuld dat ze al 5 joints hadden gerookt: dat is slechts 1% van de bevraagde groep. Zo’n laag cijfer maakt de resultaten onbetrouwbaar, waardoor men in feite geen uitspraken kan doen over de grootte van de risicostijging.

Meer informatie over de risico’s van cannabisgebruik op de gezondheid vind je bij de druglijn.

Conclusie

Deze Finse studie vindt voor de zoveelste keer een verband tussen cannabisgebruik en psychose. Hoe groot dit risico is, en of cannabis de echte oorzaak is, is moeilijk te zeggen.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/mental-health/using-cannabis-just-5-times-teen-linked-increased-psychosis-ri...

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief