Marleen Finoulst Verschenen op 01/08/2014

In het nieuws

Slechts 5 minuten lopen per dag kan al leiden tot een langer leven: het risico op een hartinfarct halveert. Dat moet blijken uit een grootschalige studie over sport en levensduur.

Factcheck

Deze studie vindt een verband tussen 51 minuten lopen per week (iets meer dan 7 minuten per dag) en een verbeterde levensverwachting van 3 jaar. Het is nog de vraag of dit een oorzakelijk verband is, maar de studie bevestigt nog maar eens dat regelmatig bewegen mensen fit en gezond houdt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers uit de VS en Australië volgden 55.137 gezonde volwassenen met gemiddelde leeftijd van 44 jaar gedurende een periode van 15 jaar (1). Van deze groep was 24% loper: aan hen werd gevraagd te noteren hoe veel, hoe lang en hoe snel ze gelopen hadden in de voorbije 3 maanden. De onderzoekers wilden nagaan of lopen een effect heeft op sterfte in het algemeen en sterfte door hartziekten in het bijzonder. Gedurende de opvolgperiode overleden 3.413 mensen, waarvan 1.217 aan een hartinfarct.

De onderzoekers berekenden dat, in vergelijking met niet-lopers, de lopers 30% minder kans hadden om te sterven gedurende de opvolgperiode en 45% minder kans om te sterven door hartfalen. Ze berekenden ook dat lopen de levensverwachting met 3 jaar verlengt. Wanneer de lopers werden onderverdeeld naar gelang de intensiteit en duur van de trainingen, bleven de berekende voordelen overeind voor lopers die 51 minuten per week liepen, wat ze meestal deden in 1 of 2 trainingen, aan een tempo van 9,6 km per uur. 51 minuten lopen per week komt overeen met iets meer dan 7 minuten per dag, zo schreven de onderzoekers in hun conclusie. Enkele media deden daar nog enkele minuten af en meldden dat 5 minuten volstaan, wat niet correct is.

Bron

(1) Lee D, Pate RR, Lavie CJ, et al. Leisure-Time Running Reduces All-Cause and Cardiovascular Mortality Risk. Journal of the American College of Cardiology. Published online July 28 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers vinden een verband tussen lopen en een verminderd risico op vroegtijdige sterfte door hartinfarct of andere oorzaken. De studie-opzet (cohortstudie) laat echter niet toe te besluiten dat het hier om een oorzakelijk verband gaat. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat vooral gezonde mensen lopen. De onderzoekers hielden wel rekening met factoren als roken en alcoholconsumptie, maar niet met het voedingspatroon. Misschien eten lopers gezonder, precies omdat ze lopen.

Anderzijds bevestigt deze studie wat al veel andere onderzoeksgroepen aantoonden: regelmatig sporten verbetert de levensverwachting en vermindert het risico op hartaandoeningen. Daarbij hoef je je niet uit de naad te sporten: matig intensief bewegen is het gezondst. 

Conclusie

Deze studie vindt een verband tussen 51 minuten lopen per week (iets meer dan 7 minuten per dag) en een verbeterde levensverwachting van 3 jaar. Het is nog de vraag of dit een oorzakelijk verband is, maar de studie bevestigt nog maar eens dat regelmatig bewegen mensen fit en gezond houdt.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/07July/Pages/Running-7-minutes-a-day-halves-heart-death-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief